Перник. Инициативен комитет ще върне истинската слава на пернишката крепост.

...
Перник. Инициативен комитет ще върне истинската слава на пернишката крепост.
Коментари Харесай

Перник: Ще бъде учреден инициативен комитет, целящ да върне славата на пернишката крепост

Перник. Инициативен комитет ще върне същинската популярност на пернишката цитадела. Той ще бъде основан с необятна поддръжка и в него ще вземат участие известни български историци, интелектуалците на Перник и хора, които са ангажирани към историята на града. Това предложение направи кметът на Община Перник Вяра Церовска в границите на полемиката, която се организира за историята на твърдината, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането, оповестиха от пресцентъра на Общината .
„ Инициативният комитет ще помогне да се приказва за пернишката цитадела като едно достоверно място с богата история. Ще би трябвало да се построи план и да покажем на перничани и посетители на града крепостта такава, каквато е. Историята й е извънредно забавна. Ние всички желаеме да забележим крепостта толкоз същинска, колкото е била през годините обратно. Това е моят блян и съм уверена, че това е желанието на всички перничани, тъй като това е силата на Перник и ние сме длъжни да работим за това “, изрично съобщи кметът Вяра Церовска.
Дискусията мина при огромен интерес и в нея взеха присъединяване зам-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, преподаватели от Историческия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Сред тях бяха заместник-деканът доцент Георги Николов – експерт по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – експерт по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова – експерт по археология. Сред историците бяха и перничаните проф. Надя Манолова – експерт по българско възобновление и доцент Александър Николов – експерт по средновековна история.
В началото на срещата беше направена къса ретроспекция на историята на Перник в античността, средновековието и възраждането, в която взеха присъединяване експертите от Регионалания исторически музей.
„ Тази възстановка за мен е несполучлива. Това, което се вижда от шосето, прилича на цитадела, само че от близко се вижда една свръх модернистична възстановка, която влиза в прорез със самия обект и може да се употребява за някакво шоу, за концерти или за нещо друго, само че не може да бъде атракция на една антична и средновековна цитадела. Не желая да влизам в елементи и не ги знам за какво се е стигнало до тук, само че може би пернишката общност, пернишките интелектуалци би трябвало да се обединят в една единна оценка за бъдещото унищожаване на тази бутафория. Трябва да се стигне до нов абстрактен план, който да бъде координиран както с обществеността, по този начин и с управлението на Общината и Регионалния исторически музей, с цел да не се допусне още веднъж някакво калпаво и неуместно осъществяване “, уточни доцент Георги Николов.
По думите му като експерт в региона на средновековието, тази възстановка не дава отговор на градежа, който е присъщ за пернишкото средновековие, а по-скоро наподобява на това, което е строено в Плиска и Велики Преслав.
„ Няма историческа достоверност и е в прорез с всевъзможни правила за възстановка. Крепостта би трябвало да бъде една атракция за бъдещите туристи и гости на град Перник. За разлика от Международния фестивал „ Сурва “, който е еднократен празник в годината, пернишката цитадела може да бъде целогодишно посещавана по този абстрактен предстоящ план “, показа доцент Николов.
Зам.-кметът по обучение и просвета Севделина Ковачева сподели, че това е единствено първата стъпка от една поредност от начинания, които предстоят в бъдеще, за това крепостта да бъде превърната в един атрактивен обект.
„ Крепостта би трябвало да съставлява интерес за всички, а не да се гледа с подигравка на това, което сега се случва там. Да бъдат перничани и посетители на града заинтригувани и да опознаят историята. Четем даже и в списанията, които стоят в самолетите, че нашата цитадела е като нарицателно - по какъв начин не би трябвало да наподобява една старинна цитадела с толкоз богата история “, показа Ковачева.
По време на срещата бяха показани планове за хълма от 1974 година до 2013 г.от археолага Василка Паунова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР