Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ, алармира Ивайло Велинов

...
Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ, алармира Ивайло Велинов
Коментари Харесай

Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ

Перничани възразяват против закриването на локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда, сигнализира Ивайло Велинов - ръководител на съдружие "Дишай, Перник ". В отчет до министъра на околната среда и водите Емил Димитров неговият заместител Красимир Живков предлага Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник да се влее в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София. По този метод подвластни на столичната екоинспекция ще станат и териториите на областите Перник и Кюстендил. Стъпката е стимулирана с оптимизация на структурата на районните инспекции по околна среда и води,чийто брой ще се понижи от 16 на 15.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - София обгръща територията на област София и София град, където е доста повишен броят на капиталовите оферти, процедирани по реда на Закона за запазване на околната среда /ЗООС/, както и броят на подаваните сигнали за нарушавания на екологичното законодателство, твърди заместник-министърът. Според него всичко това изисква осъществяване на голям брой инспекции и предприемане на навременни дейности от териториалния орган. Общата бройка на личния състав в

РИОСВ-София все още е 46 чиновници, която е незадоволителна, с цел да се подсигурява успеваемост и резултатност в работата на районния орган на власт, е записано в отчета.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник откри източника на замърсяване на река Струма

Териториалният обсег на РИОСВ-Перник включва общините от областите с административен център Перник и Кюстендил. Част от предприятията на територията на двете области имат характерен предмет на активност - Топлоелектрическа централа "Република ", Топлоелектрическа централа "Бобов дол ",площадки за предпазване и отнасяне на боклуци,фармацевтична индустрия, металообработване. Това постанова непрестанен надзор от органите на екологичното законодателство. Специфичният стопански профил на областите Перник и Кюстендил допуска в Регионална инспекция за опазване на околната среда да се съсредоточат специалисти с сходна професионална експертиза,определена съгласно икономическия профил на двете области, счита Живков. Според него експертният капацитет на пернишката екоинспекция е непълен за надзор върху икономическите оператори.

Целта на осъществяваната смяна е повишение на ефикасността и успеваемостта при реализирания надзор от специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, твърди заместник-министърът. Според него посредством вливането на РИОСВ-Перник в РИОСВ-София ще се увеличи експертността в администрацията, като натовареността на чиновниците ще се разпредели уравновесено съгласно професионалната им
подготвеност.

"Перничани обаче са уверени, че Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да остане в миньорския град, с цел да реагира бързо, както до момента. Експертите на екоинспекцията са през ден в Топлоелектрическа централа "Република ", влизат в "Стомана Индъстри ",пишат наставления за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване ",припомня Велинов. По думите му перничани не са не запомнили по какъв начин при нощна инспекция бе открит главен замърсител на въздуха в града.

Ако екоинспекторите се реалокират в София, те няма да могат да реагират по този начин стремително на честите сигнали за замърсяване на въздуха и водата в региона, уверени са от съдружие "Дишай, Перник ". Гражданите са обезпокоени, че отдалечавайки контролния орган от града, проблемите на Перник ще останат на назад във времето в столичната екоинспекция.

"В нашето Регионална инспекция за опазване на околната среда работят перничани и екологичните ни проблеми са общи. Градът ни е на челни позиции по замърсяване на въздуха и водите и не можем да останем без никакъв локален надзор ", безапелационни са от сдружението. Още повече,че съгласно тях,канонадата от капиталови оферти за горене на най-различни неща в Перник не секва.

Река Струма потече черна в центъра на Перник

Инициативният комитет "Спаси Перник " също се разгласи против закриването на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Перник е град с потвърдено доста проблеми в опазването на околната среда и водите,затова екоинспекцията би трябвало да бъде непокътната, показват от организацията. Становището им се споделя от кмета на общината Станислав Владимиров. Той съобщи, че Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да остане в Перник, тъй като градът има потребност от нея. В Перник има развита металургия, топлоелектрическа централа и други производства, които не трябва да се управляват отдалечено, счита Владимиров. По думите му Перник е гореща екологична точка, с голям брой проблеми по запазване на околната среда и водите и по тази причина екоинспекцията би трябвало да бъде разположена в града, както до момента, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Министерство на околната среда и водите дават обещание да се обособят изнесени работни места,извън седалището на Регионална инспекция за опазване на околната среда, като ще се насочат специалисти, които да реализират съответни контролни пълномощия. Ведомството показва също, че е належащо в незабавен порядък да се обезпечи преструктурирането на РИОСВ-София, с оглед обезпечаване на спомагателен експертен състав, който да реализира по-ефективен и сполучлив надзор. Набелязаните промени ще доведат до по-бързо понижаване на случаите на основаване на заплаха за околната среда, твърдят от Министерство на околната среда и водите.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник стартира активността си през ноември 1976 година като Районна ревизия за запазване на естествената среда. През 1997г. екоинспекцията в Перник става отдел към Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, само че работи на територията на Перник. От 2003 година до 2007г. отделът в Перник е закрит,а чиновниците му са пренасочени на работа в столицата. Контролният орган възвръща активността си в миньорския град от август 2007г. Сега Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник управлява територия с обща повърхност 5476,30 кв.км и население 312 366 поданици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР