Периодът след Черен петък, преди Коледните празници и началото на

...
Периодът след Черен петък, преди Коледните празници и началото на
Коментари Харесай

КЗП: Винаги четете дребния шрифт

Периодът след " Черен петък ", преди Коледните празници и началото на зимния туристически сезон е времето с най-голямото ползване на артикули и услуги, а за Комисията за отбрана на потребителите той е най-активен, сподели ръководителят на комисията Димитър Маргаритов.

В последните години са следени чести опити за изкуствено завишаване на цените от страна на различни онлайн търговци преди сходни акции, след което цените се понижават.

" Вие оставате с усещането като консуматор, че тази цена в действителност е понижена, гледайки %, не толкоз самото стойностно изражение, само че това беше една илюзия, защото тази стока в никакъв случай не е продавана на тази цена, а още повече това да значи, че се продава с понижение ", каза Маргаритов.

Той добави, че през тази година от Комисията за отбрана на потребителите са попаднали единствено 2-3 сходни случая, спрямо минали години, когато това е се случвало десетки пъти. По думите му, глобите дават резултат.

" Дори когато посланията на търговците са правилни, като цяло в България се следи по-нисък междинен % понижения на цените в границите на тези акции, в съпоставяне в света ", сподели Димитър Маргаритов.

Той даде образец за нелоялна промоция на стока с ограничено количество. При публикувана листовка с тираж над 200 000 броя на понижена елха, инспекция на КЗП открива, че в складовите разписки на комерсиалния обект има единствено три броя от нея.

" За нас това е нелоялна процедура, защото каква действително е задачата на търговеца? Той не носи отговорност и не желае да продава задоволително съществени количества и е доста евентуално откакто сте отишли до магазина, да си купите друга елха, която много надвишава промоционалната за въпросния продукт. За огромно страдание, имаме няколко обжалвания на наши актове от страна на огромни търговци за подобен вид нелоялни практики. Съдът приема, че по-скоро би трябвало да бъде отчитано като годно с дребните буквички в края на брошурата, в които написа, че тези цени важат до привършване на количествата, без значение какви са били тези количества ", добави Маргаритов пред БНР.

В Националната организация за приходите вече се поддържа указател на онлайн търговците, което значи че те носят цялостна отговорност, в случай че продават дефектни артикули или не желаят да уважат правото на отвод от закупена стока.

Председателят на комисията за отбрана потребителите регистрира като проблем продажбата на оповестени като собствени движимости продукти в обществените мрежи или други платформи. В този случай админите нямат обвързване да дават подробна информация по отношение на статута на търговеца. Той изрази вяра това скоро да се промени и когато се оферират артикули или услуги в дадена платформа, купувачите да са наясно, че продавачът не е търговец.

" Това вие ще го знаете като консуматор и това ще въздейства директно върху осведомения ви избор, тъй като категорично ще би трябвало да бъде посочено, че във връзка с тези лица не важи потребителското законодателство ", добави Димитър Маргаритов.

По отношение на туристическите услуги, той заяви, че през лятото КЗП са направили над 3000 инспекции. Получени са към 400 тъжби.

" Разминаването сред това, което е дадено в офертата и това, което се дава на място е най-често срещаното като недоволство в тези тъжби ", сподели Маргаритов.

" Трябва уместност и преданост. Трябва това, което се поема като ангажимент да бъде изпълнявано на 120% дори, а освен на 100, т.е. постоянно да има спомагателна услуга или бонус, които да бъдат предоставени на потребителя ".

Димитър Маргаритов каза още, че в лоялните търговски практики не би трябвало да има малък шрифт под линия.

" При бързите заеми успяхме да се преборим и той към този момент не би трябвало да бъде там и това е написано в закона. Разбира се, че би трябвало да се чете всичко и изключително там, където има нещо с неразбираема цел за потребителите, там трябва да четем най-задълбочено ", сподели Председателят на комисията за отбрана на потребителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР