Перфекционизмът има както своите плюсове, така и негативи. Ако вие

...
Перфекционизмът има както своите плюсове, така и негативи. Ако вие
Коментари Харесай

Перфекционист ли сте? Как да разберете дали това ви пречи?

Перфекционизмът има както своите плюсове, по този начин и негативи. Ако вие самите смятате себе си за перфекционист, в верния баланс ли сте или по-скоро в прекаленост?

Отвъд манията към детайлите и безкрайния блян да бъдеш най-хубавия, перфекционизмът стартира от вътрешната страна и в действителност се отнася до самооценката. По-конкретно, коренът на нездравословния перфекционизъм е прекомерно подвластно разбиране, че вашето самочувствие е обвързвано с вашите достижения. Колкото повече постигате, толкоз по-голяма стойност имате. Резултатът е, че перфекционистите постоянно си слагат високи цели, с цел да се убедят, че са задоволително положителни и стойностни. По този метод се поставя голям фокус върху достиженията.

Говорим за вреден перфекционизъм, когато възприятието за значителност се дефинира само от външни достижения и води до залагането на нереалистични и даже невъзможни стандарти. Има изразен боязън от допускане на неточности, както и от наказание от другите хора, в случай че всичко не е съвършено.

 Добави изложение
Признаци на перфекционизъм в всекидневието
Разбира се, перфекционизмът може да бъде и нещо позитивно, стига да не се стига до крайности. Именно желанието на човек да се усъвършенства и да реализира повече е едно от нещата, които задвижват напредъка. Затова, в случай че вие самите сте перфекционист, е добре да си дадете сметка дали попадате в нездравословния перфекционизъм или в този, който е конструктивен.
Прекарвате извънредно доста време, работейки по разнообразни задания Често отсрочване (Логиката: „ Ако не стартира, няма да се проваля “) Преглеждате неведнъж работата си Избягвате рисковете и се колебаете да пробвате нови неща (като асимилиране на нови умения или хобита), в случай че има някакъв късмет да извършите неточност Работохолизъм Не можете да се зарадвате на дребните достижения или въобще на никакви достижения Мислене вид „ всичко или нищо “ без място за приблизително състояние („ Трябва да направя всичко и то съвършено, тъй като в случай че не е съвършено, съм се провалил “) Имате бездънен боязън от посредствеността – макар обстоятелството, че множеството хора са доста положителни в някои неща и „ междинни “ в множеството други Вашето въодушевление и вашата себеоценка зависят от триумфите и неуспехите ви Вие сте извънредно сериозни към себе си, постоянно без даже да го осъзнавате Емоциите ви се повлияват отрицателно доста бързо, в случай че не сте създали нещо съвършено Лесно губите вероятност Фокус върху неточности и провали Трудно си давате време за същинска отмора Имате постоянно възприятие на безсилие или бърнаут Постоянно в гонене на идващото достижение или цел и неявяване от сегашния миг Имате усложнения в приемането на похвали и това ви кара да се чувствате неловко
 Добави изложение

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР