Перфектното мезе е онова, което сте си приготвили самиНеобходими Продукти●

...
Перфектното мезе е онова, което сте си приготвили самиНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Царевска веяна скумрия

Перфектното мезе е това, което сте си приготвили сами

Необходими Продукти

● скумрии - 5 бр., прясна или охладена
● едра сол
● оцет

Начин на подготвяне

Традиция на риболовците по нашето Черноморие е да почистват и измиват рибата с морска вода. През есенния улов тя е тлъста и доста по-вкусна за веене, консерви с доматен сос или на трахули посредством осоляване.

Почистват се хрилете и вътрешностите, като се резервира главата ѝ.

Почистената риба измиваме със солена вода в съответствие 3 с.л. на 1.5 л вода, до момента в който се отдели кръвта ѝ. Поставям я в гевгир с главата на долу, с цел да се отцеди за към 6 часа.

Следва осоляването подреждаме рибата в бездънен съд /аз употребявам дълбока йена глаз тава/ с корема нагоре и я посипваме с едра сол.

Държим съда в ледник, като на третия ден отливаме кървавата вода и я заменяме с нова, чието количество би трябвало да е същото (180 г едра сол на 1 литър вода).

Процесът на осоляването и зреенето на рибата в хладно помещение продължава 10 денонощия, а в неохладено – 6-7 денонощия.

За задачата изваждаме осолената риба и я изкисваме 12 часа в студена вода и оцет в нея. Подсушена я завързваме за опашката със здрав конец и я окачваме на студено.

Завивам главата в тензух, който прикрепвам с връзка или ластик, с цел да не цапа при веенето ѝ. Задължително времето на открито би трябвало да е студено.

Сервираме Царевската веяна скумрия на трахули, гарнирана с лимон, червен кромид лук или праз, обезкостена на салати с подправки - съгласно усета ни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР