Перфектният пай има хрупкав блат и вкусна плънка, точно като

...
Перфектният пай има хрупкав блат и вкусна плънка, точно като
Коментари Харесай

Домашен пай от сливи

Перфектният къс има хрупкав блат и вкусна плънка, тъкмо като този домакински къс от сливи, който ще ви вземе мозъка

Необходими Продукти

за блата


● брашно - 250 г
● захар - 80 г
● масло - 125 г студено + малко за намазване на формата
● сол - 1 щипка
● яйца - 1 брой
● галета - 4 - 5 с.л.

за плънката


● сини сливи - към 1 кг
● захар - 100 г
● канела - 1 ч.л.
● пудра захар - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Смесете брашното, захарта, маслото и солта и ги размесете с ръка до приемане на груби трохи. За по-лесно използвайте блендер или кухненски робот. Към трохите прибавете яйцето и замесете безпрепятствено тесто. Оформете топка, увийте я в алуминиево фолио и оставете в ледник за половин час.

През това време измийте и подсушете сливите. Разполовете ги и махнете костилките, като по избор всяка половинка разрежете на 2. Сливите разбъркайте добре с кристалната захар и канелата.

Готовото тесто разточете на блат, тъй че да се покрият и стените на формата, в която ще печете. Предварително намазнете формата и поръсете с малко галета.

Прехвърлете блата вътре благодарение на точилка и притиснете деликатно по този начин, че добре да полепне по стените. Щръкналите краища изрежете и поръсете добре тестото с останалата галета.

Отгоре подредете сливите, както е на фотографията. Сложете пая да се пече в авансово загряна на 180 градуса фурна за към 35-40 минути. Разбъркайте пудрата захар с 1 с.л. вода, едвам се получи гъста захарна паста.

Готовият домакински къс от сливи намажете със захарната примес благодарение на четка и оставете да се охлади във формата преди да поднесете.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР