Перев: Не трябва да се отстъпва от българската кауза в РСМ, Петков разбра това

...
Македонските българи ясно заявихме на премиера Кирил Петков, че не
Коментари Харесай

Македонските българи ясно заявихме на премиера Кирил Петков, че не сме съгласни на отстъпки, които ще застрашат българската национална кауза в РСМ, и той разбра това. Това заяви за БГНЕС общественикът и журналист Владо Перев сред срещата с министър-председателя Кирил Петков, която се проведе в министерски съвет снощи.

По време на разговорите с премиера те са изложили своите опасения, че не винаги са разбирали позицията на българското правителство по отношение на македонската Конституция и мястото на българите в нея.

"Разбрахме се, че има желание от страна на българското правителство да се направят първите крачки към споразумение, от което да следва преди отварянето на първата глава македонските българи да влязат в Конституцията. Преобладаваха две мнения, които накрая се превърнаха в едно - невъзможно е да се преодолее каквото и да било неразбирателство между РС Македония и България без македонските българи да влязат в Конституцията и да се зачитат техните права."

Той добави, че е разговаряно също така за учебниците, за паметниците, "за желанието на желанието на това правителство да оцелее правителството на Ковачевски в РСМ, за да може да продължи реформите".

В заключение Владо Перев подчерта, че македонските българи "застават не само зад добрите отношения между РС Македония и България, а и зад защитата на българската национална кауза в Македония, която е застрашена през последните 100 години, и това премиерът трябва да го има предвид". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР