Пеперудите са вид летящи насекоми, чиято краска може да бъде

...
Пеперудите са вид летящи насекоми, чиято краска може да бъде
Коментари Харесай

Видове Пеперуди

Пеперудите са тип летящи инсекти, чиято багра може да бъде във всевъзможни цветове и комбинации. Наред с печелите, паяците, осите, калинките, скакалците и щурците, те са публикувани инсекти.

Има толкоз доста типове пеперуди, че е нужна най-малко една книга, с цел да се изброят всички. Пеперудите и молците дружно сформират ред от инсекти, наречени Lepidoptera. Тази група съдържа над 180 000 известни типа.

Въпреки че съгласно науката пеперудите се категоризират във типове и фамилии, те също могат да бъдат разграничени съгласно местообитанието си. Всяко местообитание предлага неповторими източници на камуфлаж и храна за пеперудите.

Тревни пеперуди

Тревните типове пеперуди са тези, които постоянно се срещат по поляните и към цветните градини. Най-често те са с ярки, цветни краски и напълно естествено са привлечени към цветята, които са изобилни в тези области. Някои постоянно срещани типове тревни пеперуди са:

- Regal Fritillary: Въпреки че преди време е бил необятно публикуван тип в цялостен Съединени американски щати, в този момент вирее без да бъде заплашван единствено в Канзас, макар че може да бъде открит и в други щати.

- Monarchs: Тази червеникаво-оранжева пеперуда има черни венообразни шарки, наподобяващи витражи. Крилата му се отличават с черни рамки с бели петна.

- Crescentspot: Червените и кафяви крила на пеперудата имат бели петна във формата на полумесец

- Viceroy: Казва се, че Viceroy имитира модела на пеперудата монарх със своето мрачно оранжево оцветяване и черни вени. Той даже има ред бели петна по краищата на крилото.

Горски пеперуди

Горските типове пеперуди постоянно са с не толкоз ярки или цветни шарки като тези от тревните площи. Поради огромното многообразие на хранителни източници обаче, има повече типове пеперуди, открити в това местообитание, в сравнение с във всяко друго. Някои постоянно срещани типове горски пеперуди са:

- Acadian Hairstreak: Долните крила са сиви, а горните - кафяво-сиви. Всяко от задните крила има продължение, наподобяващо опашка.

- Pine Butterfly: Тази пеперуда е бяла с черни вени и черни външни очертаня на крилата.

- Map Butterfly: През пролетта пеперудата има оранжеви горни крила, до момента в който през лятото горните крила са черни.

Планински пеперуди

 Красива пеперуда Снимка: MtdataRu

Кратките лета и студените нощи съставляват недружелюбна среда за множеството типове пеперуди. Въпреки тези провокации, има огромно многообразие от пеперуди, които се усещат вкъщи си в планината и даже в арктическата тундра. Тези пеперуди постоянно са с по-тъмен цвят, което им разрешава по-лесно да поемат топлината от слабото арктическо слънце. Дълги люспи покриват телата им и спомагат за задържане на топлината.

- Moorland Clouded Yellow: Цветовете за тази пеперуда варират от лимонено- жълто до неясно жълто, обрисувано с черни рамки.

- Piedmont Ringlet: Цветовете на тази пеперуда варират от мрачно кафяво до черно на горните крила с червени линии.

- Northern Blue: Горните крила на мъжкия са в преливащо синьо, до момента в който тези на женската са кафяви с оранжеви петна. Долните имат дребна черна точка, която маркира външните ръбове.

- Creamy Marblewing: Тази пеперуда има към един-инчов обсег на крилата, а долните й крила са в мраморно-кремав и зелен цвят.

Крайбрежни пеперуди

Има и пеперуди, които избират да живеят около солени блата, канали и крайбрежни региони. Някои от тях включват:

- Green Hairstreak: Тази дребна рядка пеперуда към момента се среща в две от първичните си местообитания в Сан Франциско, Голдън Гейт Хайтс и крайбрежните дюни на Президио

- Sleepy Orange butterfly: Горните крила са блестящо оранжеви и имат черни рамки. Задните крила на пеперудите през лятото са в кондензиран цвят на масло, а през по-студените месеци могат да варират от жълтокафяво до тухленочервено.

Екзотични пеперуди

 Пеперуда на цвете

Разбира се, най-чудно изрисуваните пеперуди са от тропиците. Тези блестящо оцветени пеперуди живеят в тропическите региони на света покрай екватора. Те са екстравагантно украсени с цветове като розово, блестящо зелено и лилаво. Поради удобните условия на живот, тропическите пеперуди са склонни да бъдат по-големи от другите типове.

- Isabella: Горната половина на продълговатите предни крила е черна с жълти области, до момента в който долната половина е оранжева с черни линии.

- 88 Butterfly: Горното крило е черно и има сини ленти по краищата. Долното предно крило е в черен и червен цвят. Най-отличителната линия е долното крило където цифрата 88 е обрисувано в черно на бял декор. Тази красива екзотична пеперуда е открита във Флорида Кийс и се счита, че е инцидентно импортирана посредством аероплан от Южна Америка.

- Glasswing Butterfly: Тази зашеметяващо изглеждаща пеперуда има крила наподобяващи стъкло с черни вени и черен, червен или оранжев кант.

Застрашени типове

Пеперудите са подвластни от растенията и местообитанието за оцеляване. В последно време някои от измененията, които индивидът провокира с дейностите си, излагат някои от тези красиви създания на риск.

Някои типове пеперуди, които са в листата на застрашените типове, са:

- Queen Alexandra's Birdwing: Тази пеперуда има изумителна 38, 5 см обсег на крилата и е най-голямата жива пеперуда в света. Може да бъде открита единствено на едно място в света - тропическите гори на Нова Гвинея. Нейните зашеметяващи цветове включват аквамарин, неоново зелено и кафяво с жълти петна.

- Zebra Swallowtail: Доста огромна пеперуда със зелени крила, включваща сини, жълти и черни линии. Zebra Swallowtail може да се срещне главно в Тексас и Флорида.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР