Пентагонът обяви договор на стойност 1,17 млрд. долара за 400

...
Пентагонът обяви договор на стойност 1,17 млрд. долара за 400
Коментари Харесай

Блумбърг: Тайван купува 400 американски противокорабни ракети заради заплахата от Китай

Пентагонът разгласи контракт на стойност 1,17 милиарда $ за 400 противокорабни ракети на 7 април, без да назове името на купувача, като съобщи, че се чака производството да завърши до март 2029 година, осведоми Ройтерс. Според организация Блумбърг купувачът е Тайван. 

Пентагонът отхвърли да разяснява директно договорката, само че съобщи: " Съединените щати дават на Тайван отбранителни продукти и услуги, нужни за поддържането на задоволителна дарба за самоотбрана ".

През 2020 година Тайван съобщи, че възнамерява да закупи наземно основани създадени от " Боинг " противокорабни ракети " Харпун " като част от напъните за модернизиране на въоръжените си сили, напомня Българска телеграфна агенция. 

Този месец ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти беше хазаин на тайванската президентка Цай Ингвен в Калифорния и акцентира нуждата от ускорение на доставките на оръжие за Тайван в изискванията на възходящите закани от страна на Китай, напомня Ройтерс.

" Конфликтът сред Съединени американски щати и Китай може да бъде избегнат "  

" Конфликтът сред Съединени американски щати и Китай не е неминуем, само че макар че Вашингтон не е заинтригуван от него, той не има намерение да бездейства " - това пък съобщи заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по политическите въпроси Колин Кол в изявление за американското списание " Форин полиси ". 

" Конфликтът с Китай не е превдварително решен или неминуем. Фактът, че Пекин съставлява предизвикателство, не значи, че би трябвало да се впуснем в спор, който ще бъде унищожителен за всички участници и ще нанесе невъобразими вреди на международната стопанска система. Освен това това ще бъде спор сред две нуклеарни сили, а никой не желае такова нещо. При това състояние никой не би трябвало да способства за подобен излаз ", уверен е Кол, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция. 

Кол означи, че упоритостите на Китай да разшири сферата на своето военно и политическо въздействие в Азиатско-тихоокеанския район и отвън него " заплашват ползите на Съединените щати, техните съдружници и сътрудници ". Според него, в случай че Вашингтон не предприеме дейности, " Китай ще популяризира въздействието и силата си ", което би било срещу ползите на Съединените щати. Въпреки това Кол увери, че Пентагонът ще работи " отговорно ". 

" Не имаме намерение едностранно да променяме статуквото. Не желаеме спор с Китай ", акцентира той.

Според Кол Пекин би трябвало да има поради, че възможен въоръжен конфликт в Тайванския пролив може да докара до същата реакция на света, както в тази ситуация с Украйна, а не с Хонконг, при който в отговор на размириците светът " просто продължи напред ". 

" В случая по украинския сюжет освен рискувате да предизвикате унищожителен спор, който по-скоро ще ви отслаби, в сравнение с да ви укрепи, който по-скоро ще сплоти света против вас, в сравнение с да го разедини. Ще се сблъскате освен с военната страна на протичащото се, само че и с вероятността за дипломатическа изолираност, стопански загуби, ограничавания на износа и така нататък " " Голямата разлика сред КНР и Русия е, че Пекин няма да може да осъществя упоритостите си за национално великолепие през идващите десетилетия, в случай че не се интегрира в световната система ", заключава Кол.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР