Пенсионираният генерал Петр Павел, който ще встъпи в длъжност като

...
Пенсионираният генерал Петр Павел, който ще встъпи в длъжност като
Коментари Харесай

Новият президент на Чехия показва пълно откъсване от управление на проруския Земан

Пенсионираният военачалник Петр Павел , който ще встъпи в служба като четвъртия президент на Чехия на 9 март , ще означи - и към този момент стартира да отбелязва - ясно разлъка с напускащия си предходник, проруския политически деец Милош Земан , написа " Интелинюз ".

61-годишният Павел е първият неполитик, станал президент на страната и първият, който не е взел участие в Кадифената гражданска война против комунизма от 1989 година - както и първият, който фактически е бил член на комунистическата партия през 1989 година

" Петър Павел ще бъде доста притеснителен по доста способи ", разяснява колумнистът Александър Митрофанов. " Той ще бъде изцяло друг президент от Земан . "

Рекордната изборна победа на Павел се възприема като удар по мощната популистка наклонност в Централна Европа , олицетворявана в Чешката република от Земан и неговия съдружник, опозиционния водач Андрей Бабиш, който Павел победи на президентските избори. Павел също беше мощно сериозен към мощния маджарски популист Виктор Орбан и хвърли подозрения върху бъдещето на Вишеградската група от централноевропейски страни заради метода, по който Орбан я господства.

Някои от най-големите промени ще бъдат във външната политика , една от основните пълномощия на президента и тази, в която Павел би трябвало да блесне след забележителна военна кариера, в това число постигане до ръководител на Военния комитет на НАТО - където той стана най-високопоставеният офицер в командването на НАТО от някогашна страна от Варшавския контракт .

Телефонният диалог на Павел с тайванския президент Цай Инг-уен малко след поразителната му изборна победа през януари и цялостната му сърдечна поддръжка за Украйна незабавно сложи черта върху ръководството на Земан , който защитаваше съветския деспот Владимир Путин през по-голямата част от 10-годишния му мандат в Пражкия палат и се опита да ускори икономическите връзки с Китай.

" Храбростта, с която украинците се изправиха против вражеския агресор, въодушевява Европа и цялата демократична общественост ", написа Павел в профила си във Фейсбук по случай една година от пълномащабното съветско навлизане в Украйна. Той добави, че украинците " заслужават почитание, както и действителна и практическа поддръжка по всевъзможен начин ".

Павел прикани на Украйна да бъде разрешено да влезе в НАТО и Европейския съюз допустимо най-скоро , само че също по този начин, като някогашен боец, беше реалист за края на войната.

По време на панелен спор на Мюнхенската конференция по сигурността предишния месец Павел изрази подозрение дали Украйна ще завоюва войната тази година и дали цялостният колапс на Русия е в полза на Запада . Тези мнения накараха сътрудника участник, украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, да отговори, че европейските политици " би трябвало да имат вяра на Украйна ", а не да я притискат да прави отстъпки.

Като цяло се чака Павел да подчертае още веднъж ролята на полезностите в чешката външна политика - както е изложено от първия посткомунистически президент Вацлав Хавел - след фокуса на Земан върху икономическата дипломация за поощряване на търговията за експортно насочената страна.

Критиците упрекнаха Земан, че употребява държавните си визити, с цел да обслужва бизнес ползите на спорни локални компании като финансовата група PPF. " Пътуванията на Милош Земан имаха значение най-вече за лобирането на PPF и другояче не се равняваха на нищо ", сподели Квидо Щепанек, притежател на доставчика на електроника Isolit-Bravo пред Seznam Zpravy.

Във вътрешната политика се чака Павел да бъде доста по-малко пристрастен от своя предходник. Въпреки че Чехия е парламентарна народна власт и конституцията дава на президента лимитирани пълномощия с изключение на във външната политика и при назначението на съдии и централни банкери, Земан ги изтиска до краен лимит .

Земан назначи механически кабинет през 2013 година без парламентарна поддръжка и разреши на Бабиш да ръководи след общите избори през 2017 година, без да завоюва избор на доверие . Той също по този начин употребява формалността на подписването на министерски назначения, с цел да се опита да се намеси в избора на министри .

Въпреки че Павел беше подсилен от настоящето дясноцентристко държавно управление на изборите, той е самостоятелен и зае по-прогресивни позиции за подкрепяне на бедните чехи да се оправят с рецесията с разноските за живот и повишение на пенсиите с инфлацията. Той също по този начин поддържа приемането на еврото и Зелената договорка на Европейски Съюз и изрази социално-либерални позиции по въпроси, свързани с пола, като гей браковете и утвърждението на Истанбулската спогодба за насилието против дами.

Той също би трябвало да върне малко достолепието на президентския пост. Земан употребява президентските пълномощия да дава помилвания , за да анулира присъдите на своя личен състав или бизнес съдружници, наказани за корупция . Павел към този момент изиска одит на Пражкия палат, преди да поеме ръководството, блян, който наподобява към този момент е принудил екипа на Земан да стартира да се оглежда за изкупителни жертви.

" Той ще бъде длъжностен президент ", споделя Митрофанов, като показва, че Павел постоянно е казвал, че вижда ролята си като услуга на страната, както го е правил като боец.
 Новият президент на Чехия готви първата си аудиенция
Новият президент на Чехия готви първата си аудиенция

Ясен знак от Прага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР