Пенсионерски организации в България се обявиха срещу предстоящата либерализация на

...
Пенсионерски организации в България се обявиха срещу предстоящата либерализация на
Коментари Харесай

Пенсионерски организации се притесниха за поскъпване на тока при предстоящата либерализация

Пенсионерски организации в България се оповестиха против идната либерализация на енергийния пазар и отпадането на нощната цена на тока. Според тях един милион български пенсионери ще останат " на свещи " от средата на годината. Те настояха още промяната на пазара на електрическата енергия да се анулира най-малко с една година, съобщи БНР.

Според признатите от Народното събрание в края на 2023 година промени в Закона за енергетиката всички битови консуматори би трябвало да излязат на свободния пазар на електрическа енергия от началото на 2026-та година като процесът стартира от 1-ви юли тази година, когато цената към този момент ще се дефинира не от Комисията за енергийно и водно контролиране, а от Министерския съвет.

Регулираните цени ще се ползват до края на 2025-та, а по-късно всички битови консуматори ще излязат на свободния пазар.

Българските пенсионери са на дъното на обществената стълбица на Европейския съюз и няма да могат да понесат промяната в енергетиката, още повече, при неналичието на съответни ограничения за компенсиране на енергийно-уязвимите групи, напомнят от медията.

Затова пенсионерските организации упорстват либерализацията да се отсрочи минимум с една година - от 1-ви юли 2025-та, сподели техният представител Велизар Енчев. " Почти половината български пенсионери ще бъдат подложени на енергиен геноцид, в случай че на 1 юли 2024 година се либерализира енергийния пазар в България. Добавете към това и плануваното отпадане на нощната цена на тока, към 1 милион пенсионери ще преминат на свещи ", счита той.

Освобождаването на цените на електрическата енергия ще удари освен пенсионерите, само че и работещите българи, и ще оскъпи тока минимум с 20%, предизвестяват от пенсионерските организации.

Експерти също пресмятат растеж на цената, при отпадане на нощната цена с към 15%, като проучват непредставителен обзор на обособени фактури на битови консуматори, съгласно който по-евтиният ток е най-малко 15% от сметката, в другите сезони. Има и семейства, които доближават близо 30% консумация на по-ниската нощна цена.

Преди дни в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев разгласи, че либерализацията на енергийния пазар у нас би трябвало да се случи и добави, че неналичието на нощна цена от лятото няма да се отрази на цената на тока фрапантно. По-думите му електрическата енергия ще нарастне с не повече от 5%. Като модел на отплата той уточни двутарифен модел на заплащане, съгласно който до несъмнено равнище, енергийното ползване ще бъде подпомагано, само че при прекачване на това равнище, цената няма да се субсидира.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР