Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст

...
Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст
Коментари Харесай

Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65

Пенсионерите, които са на 65 години и над тази възраст ще бъдат гратис имунизирани против грип. Това стана ясно по време на конгрес в Народното събрание на тематика “Съвременни аспекти в профилактиката и лекуването на остри респираторни болести ”.

Средствата, които ще бъдат отпуснати за имунизация за възрастните се обезпечават от национална стратегия за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен – от 2019 година до 2022 година и е на обща стойност близо 10 млн. лева Целевата група обгръща 1,481 млн. души.

Планът планува от тях на бъдат имунизирани следващата година 10%, през 2020 година – 17%, през 2021 година – 20% и през 2022 година – 25 на 100. За посочения интервал се планува реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.

Средствата ще бъдат отпуснати от НЗОК и от Министерството на здравеопазването като плановете на двете институции за идната бюджетна година към този момент се вършат.

През сегашния есенно-зимен сезон имунизациите против грип са две. Едната е 3-валентна и е против вариантите Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е 4-валентна, която включва с изключение на изброените, и Пукет. Въпросните 4 варианта са точно предстоящите тази година.

По време на кръглата маса през вчерашния ден специалистите подчертаха, че грипът е тежко инфекциозно заболяване, което предизвиква сериозна смътност, само че е подценявано и най-ефективното средство против него е имунопрофилактиката. България е на едно от последните места в Европейски Съюз по брой хора, които се имунизират – едвам 2,6% от популацията, оповестява " Труд ".

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) единствено в регионалните градове у нас всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести (ОРЗ) и грип, което съставлява от 10% до 30% от всички случаи с краткотрайна неработоспособност.

На форума участваха проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни болести ”, зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева, доктор Наталия Спиридонова, основен специалист в дирекция “Здравен надзор ” в Министерство на здравеопазването, доцент доктор Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по опазването на здравето, доктор Валери Цеков, ръководител на БСИМ, държавният основен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантаржиев, шеф на НЦЗПБ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР