Пенсиите за октомври се изплащат от днес - два дни

...
Пенсиите за октомври се изплащат от днес - два дни
Коментари Харесай

Как да прехвърлим изплащането на пенсията от пощата в банка

Пенсиите за октомври се изплащат от през днешния ден - два дни по-късно от нормалното 7-о число на месеца. Това неизбежно води до опашки пред пощенските станции. Причината за чакането с часове е и намаляването на пощенските клонове и сливането им. От началото на година близо 100 пощенски станции в цялата страна са закрити и това основава стеснение за клиентите им и най-много за пенсионерите, които си получават парите на място.

За да не се стига до такива големи опашки, от " Български пощи " приканват пенсионерите да съблюдават графиците за погашение, само че все пак множеството хора отиват още първите дни, тъй като са свършили парите от предходния месец.

Този месец пощенските станции изплащат пенсиите в интервала от 9 октомври до 20 октомври, защото 7 октомври се падна събота.

Сумите от пенсии, преведени с пенсионен запис, се изплащат при поискване в 20-дневен период от приемането в пощенската станция. Ако пенсионният запис не се изплати на пенсионера в 20-дневен период, той се връща от пощенската станция на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, което го е изготвило. За да бъде още веднъж изпратен неполученият пенсионен запис, е належащо лицето да уведоми съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт.

За да не чакат възрастните хора на опашки, могат да си открият разплащателна сметка или сметка за съществени интервенции в някоя банка, като към нея могат да си извадят и дебитна карта. Когато пенсията се изплаща посредством банка, преводът на сумите за пенсии се прави в първите 3 работни дни от началото на изплащането в пощенските станции, а точно от 7-о до 9-о число на месеца в това число, когато тези дни са работни. Когато те са неработни, какъвто е казусът този месец, преводът се прави в първия работен ден. Това значи, че сумите по персоналните платежни сметки на пенсионерите могат да бъдат налични и на 10-о число на месеца, за който се отнасят.

Тъй като доста постоянно пенсионерите не са осведомени за това, е значимо да знаят, че не постоянно пенсията може да се получи от банката на 7-о число, изясняват от Национален осигурителен институт.

Пенсия за минало време, за част от месеца или за настоящия месец, се прави посредством спомагателен превод в банката в интервала от 1-о до 30-о число на месеца.

Когато има неполучени суми от пенсия и добавки, пенсионерът или неговите наследници могат да ги изискат от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, което съхранява пенсионното досие на пенсионера. Според Кодекса за обществено обезпечаване вземането за пенсия и добавки, в това число след гибелта на пенсионера, се погасява с приключването на 3-годишен давностен период, считано от 1-и януари на годината, последваща годината, за която се отнася. Този период се ползва както във връзка с титуляря на пенсията, по този начин и за неговите наследници.

Друг метод, по който може да се изплаща пенсията, е по персонална платежна сметка, обозначена с Международен номер на банковата сметка – IBAN.

Как да изберем къде да ни изплащат парите

При подаване на заявката за разпределяне на пенсия във формуляра се попълня желанието на пенсионера по какъв начин да получава пенсията си, т.е. той към този момент би трябвало да е избрал единствено един от методите за погашение на пенсията. Не се позволява част от пенсията да се изплаща посредством пощенска станция, а друга по банка.

Ако избере да получава парите си по банков път, при първичното разпределяне на пенсията пенсионерът би трябвало да уточни в заявката на съответното място номера на сметката, по която желае да му се превеждат парите. Заявлението може да бъде подадено посредством банка при откриване на сметката, или може да бъде изпратено по електронен път с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт.

Преди обаче да посети териториалното отделение на Национален осигурителен институт, пенсионерът би трябвало да си открие персонална платежна сметка в банка, която той си избере. В този случай е доста значимо да се знае, че сметката би трябвало да е персонална. Освен това тя може да бъде единствено спестовна безсрочна или разплащателна. Пенсията може да бъде изплащана и посредством дебитна карта, която съставлява тип разплащателна сметка. Задължително изискване е към заявката да се приложи копие на документ от банката, в който е вписан IBAN на сметката. Когато заявката е признато в банката и тя има договореност с Национален осигурителен институт за продан на сходна информация, не се ползва копие на документ с номера на платежната сметка, а банката удостоверява в заявката номера на сметката на титуляря.

Важно е да се знае, че заявките за превеждане на пенсия по персонална платежна сметка, получени в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт до 25-о число на месеца, се извършват от първо число на месеца, идващ този на подаването им, а получените след 25-о число се извършват от първо число на втория месец, идващ месеца на подаването, прецизират от Национален осигурителен институт.

Когато пенсионерът реши да закрие сметката си в дадена банка, е желателно неотложно да уведоми Национален осигурителен институт за това събитие. Тъй като пенсиите се превеждат месец за месец, и в случай че в Национален осигурителен институт няма такава информация, още веднъж ще преведе парите по нея. В този случай банката уведомява Национален осигурителен институт, че сметката е закрита и връща преведените суми. Така индивидът може да остане без пенсия, до момента в който не съобщи метода за нейното приемане.

Всеки пенсионер има право да промени първичния си избор дали пенсията да му се изплаща в пощата или по банка. За задачата би трябвало да подаде заявление по електронен път. Заявлението се подава при прекачване на изплащането на пенсията от една пощенска станция в друга, от пощенска станция в банка или от банка в пощенска станция.

Когато се трансферира от пощенска станция в банка, както и при смяна на банкова сметка, наложително се ползва копие на документ с номер на банковата сметка. Не се изисква наложително електронен автограф, само че пенсионерът би трябвало да има ПИК (специален номер, който се издава от НОИ).

Ако заявката се подава посредством упълномощено лице или легален представител (настойник), би трябвало да се показа и пълномощие, правосъдно решение и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР