Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни

...
Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни
Коментари Харесай

Пенсиите и заплатите се вдигат с приемането на еврото

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната, планува планът на Закон за въвеждане на еврото, който е пуснат за публично разискване. За пенсии, заплати, компенсации и обществени помощи няма да важи общото предписание за закръгляване при превалутиране от левове в евро. За тях при превалутиране от левове в евро, в случай че третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се усилват с единица.
 
При влизането ни в еврозоната парите по сметки и депозити, както и заемите ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който ще влезем в еврозоната. Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се трансформират. Но за левовите заеми с плаваща рента на банките може да се наложи да трансформират основата, въз основата на която дефинират лихвата.
 
Сега огромна част от лихвите по левовите заеми се дефинират на база лихвите по левовите депозити. С влизане в еврозоната левови депозити няма да има и за база за установяване на лихвите по заемите банките може да употребяват лихвите по влогове в евро. В проектозакона е записано, че при тази смяна лихвите по заемите не може да са по-високи от лихвите преди въвеждане на еврото.
 
Шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят гратис суми в брой от левове в евро. В селища, където няма офиси на банки, това ще вършат в " Български пощи ". За обмяна на суми над 30 хиляди лева от банките ще желаят три дни предварителна поръчка. В пощата предварителна поръчка ще желаят за обмяна на суми от 1000 лева до 10 хиляди лева Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР