Пендаровски подписа указа за новия закон за македонския език, в

...
Пендаровски подписа указа за новия закон за македонския език, в
Коментари Харесай

Нов закон за македонския език: Назначават лектори и коректори във всички държавни органи

Пендаровски подписа указа за новия закон за македонския език, в който е планувано назначение на лектори и коректори по македонски език във всички държавни институции и организации, в учебните заведения, в издателствата, в медиите
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е подписал декрет за обявяване на Закона за потреблението на македонския език, който беше признат от Народното събрание на страната в петък, оповестяват от кабинета на президента на Северна Македония.

Новият закон заменя досегашния от 1998 година и цели създаване на подобаваща езикова политика, спомагателни механизми за подсилване на уважението към македонския литературен език и вярното му потребление.

" Приетият закон ще способства за издигане на езиковата просвета, поддържане и запазване на македонския литературен език и неговата кирилица, за одобряване на нуждата от нараснала обществена и самостоятелна грижа за вярното му потребление в публичното и формалното другарство, както и за почитание и поощряване на езиковия стандарт. Пендаровски чака, че използването на закона ще способства за превъзмогване на тревожните обстановки, свързани с неправилното потребление на македонския език и неговата кирилица, и за засилени, проведени и систематични грижи на страната за вярното му потребление ", написа в известието.

" Новият закон съдържа голям брой решения и механизми за създаване на подобаваща езикова политика, спомагателни механизми, които служат за подсилване на уважението към македонския литературен език и вярното му потребление. С поредното използване на този закон ще се подходи към назначение на лектори по македонски език във всички държавни институции и организации, в учебните заведения, в издателствата, в медиите и, несъмнено, това ще увеличи интереса към проучването на македонски език ", се споделя в известие на уеб страницата на Министерството на културата в Северна Македония.

Според Министерството на културата следва " да бъде създаден Инспекторат за потребление на македонския литературен език, който ще прави контрол по използването на закона, а законът дава правна основа за приемане на Национална тактика за македонския език ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР