Пенчо Кубадински [Wikimedia commons] България през 2018: в Лозница празнично

...
Пенчо Кубадински [Wikimedia commons] България през 2018: в Лозница празнично
Коментари Харесай

...и рибар съм, и на Лозница господар съм

Пенчо Кубадински

[Wikimedia commons] " България през 2018: в Лозница празнично ще бъде открит монумент на човек, който е подстрекател и уредник на едно от най-грозните закононарушения на комунизма ", заключи Ивайло Дичев за българската секция на " Дойче веле " един от последните мотиви за публично отвращение. Новината, че родното място на един от уредниците на така наречен възродителен развой и върховен функционер на Българска комунистическа партия Пенчо Кубадински ще му издигне бюст, е в действителност с отминалост от една година. Тези дни обаче стана ясно, че откриването му е планувано за 6 септември по случай 100 години от раждането му. В последна сметка монумент няма да има, откакто историята провокира медиен интерес.

Дискусията стартира локалният вестник " Екип 7 ", откакто бюстът на известният с ловните си походи Кубадински се появи на площада в Лозница при започване на август. Първи реагираха от ДОСТ и НПСД в обособени заявления. " Местан и Дал скочиха против Движение за права и свободи поради монумент на Пенчо Кубадински ", написа offnews.bg. Абсурдното в обстановката е, че решението е взето в общинския съвет с гласовете на... Движение за права и свободи и ГЕРБ. Ден по-късно в отворено писмо до президента, премиера и основния прокурор интелектуалци се възмутиха от това по какъв начин при настоящ закон за оповестяване на комунистическия режим за незаконен " някой в България се пробва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери ".

Пред dnevnik.bg кметът на град Лозница, който е и регионален ръководител на Движение за права и свободи за Разград, Севгин Шукри сподели, че в общината няма проблеми, разногласия или напрежение към слагането на паметника. Два-три дни по-късно обаче регионалната организация на придвижването се разграничи от решението на личните си съветници.

Сайтът mediapool.bg откри и ръководителя на инициативния комитет за паметника Ботьо Ботев, който сподели, че с помощта на Кубадински Лозница е добил настоящия си образ. Явно в града нямат проблем с наследството на партийния функционер - през 2004 година той е разгласен за почетен жител, само че след митинг на поданици в близките села решението е анулирано. " На Кубадински още веднъж не му провървя посмъртно в Лозница ", написа в. " Сега ", откакто на 3 септември общинският съвет се отхвърли от паметника.

" Имам тъжното чувство, че към този момент най-малко десетилетие тече реабилитация на културния геноцид от 80-те. До ден сегашен няма наказани за него – през 90-те имаше процеси за глупави неща като помощите за африкански страни, само че не и за него ", споделя Ивайло Дичев в своя коментар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР