Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент награда Сахаров

...
Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент награда Сахаров
Коментари Харесай

Китай критикува ЕС за присъдената награда "Сахаров" на уйгурски интелектуалец

Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент премия " Сахаров " за човешки права на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти, който е наказан на пожизнен затвор в Китай за фракционизъм, съобщи " Франс прес ".

" Надявам се, че Европа ще може да почита вътрешните работи и правосъдната самостоятелност на Китай и ще заобикаля да отдава заслуги на един терорист ", съобщи представител на китайското външно министерство.

Бившият професор по стопанска система в пекински университет бе наказан през 2014 година от китайското правораздаване за " фракционизъм " в границите на един развой, на който реагираха отрицателно част от задграничните държавни управления и правозащитни организации.

В началото на месеца Китай съществено разкритикува кандидатурата на Тохти и упрекна Европарламента, че поддържа тероризма.

В известие на Екологичен потенциал се показва: " Илхам Тохти е покровител на разговора и се застъпва за използването на законодателството в Китай за районна автономност. През 2014 година е наказан на пожизнен затвор по обвинявания за фракционизъм. Въпреки това той продължава да отстоява умерената си позиция. От 2017 година над 1 млн. души от уйгурското малцинство са арестувани в лагери. "

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда на персони, дали извънреден принос в битката за правата на индивида в целия свят, като насочва вниманието върху нарушаванията на правата на индивида и поддържа лауреатите и тяхната идея.

Миналата година неин притежател бе наказаният в Русия за приготовление на терористични актове в Крим режисьор Олег Сенцов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР