Пекин иска да завземе Тайван в много по-бърз срок, отколкото

...
Пекин иска да завземе Тайван в много по-бърз срок, отколкото
Коментари Харесай

Блинкън: Пекин форсира плановете за превземане на Тайван

Пекин желае да завземе Тайван " в доста по-бърз период ", в сравнение с се смяташе до момента, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, като предизвести, че президентът Си Дзинпин води Китай в по-агресивна посока.

Си е на прага да си обезпечи трети петгодишен мандат отпред на най-многолюдната страна в света, като в неделя произнесе тирада на конгреса на Комунистическата партия, в която приветства десетилетието си на власт и удостовери обещанието си един ден да " сплоти " или да завладее със мощ Тайван.

" През последните години под управлението на Си Дзинпин видяхме един доста друг Китай ", съобщи Блинкен на конгрес в Станфордския университет дружно с някогашния държавен секретар Кондолиза Райс.

" Той е по-репресивен у дома; по-агресивен е в чужбина. И в доста случаи това съставлява предизвикателство за нашите лични ползи, както и за нашите лични полезности. " - добави той.

Блинкън уточни, че Си Дзинпин създава голямо напрежение, като трансформира метода към самоуправляващия се Тайван, който китайската комунистическа партия в никакъв случай не е направлявала, само че претендира за своя благосъстоятелност. Той съобщи, че Китай е взел " фундаментално решение, че статуквото към този момент не е задоволително и че Пекин е решен да преследва обединяването в доста по-бърз период ".

Високопоставени американски военни и преди са алармирали, че Китай е разширил военните си сили до степен, в която скоро може да разполага с потенциал да извърши инвазия в Тайван. Реториката и дейностите във връзка с Тайван станаха по-ясно изразени при ръководството на Си. Той обвърза завладяването на Тайван с визията си за " великото подмладяване на китайската нация " и по-рано съобщи, че задачата за обединяване не може да продължава да се предава за неопределен срок от потомство на потомство. В речта си в неделя той повтори сходни тематики, като съобщи, че " колелото на историята се движи към обединяването на Китай " и че " си резервираме опцията да предприемем всички нужни ограничения ".

Неотдавнашното навлизане на Русия в Украйна, което Китай не осъди, също породи опасения, че Пекин може да предприеме сходни дейности против 23-милионния Тайван.

Връзките сред Вашингтон и Пекин са в десетилетен спад както при администрациите на Доналд Тръмп, по този начин и при неговия правоприемник Джо Байдън, по редица въпроси - от търговията до сигурността и правата на индивида.

Същевременно Блинкън съобщи, че двете най-големи стопански системи в света би трябвало да са подготвени да си сътрудничат по общи ползи. Той съобщи, че светът " фундаментално чака " двете сили да работят дружно по въпросите на изменението на климата, световното опазване на здравето и вероятно трафика на опиати. Пекин " просто би трябвало да откликне на сигналите, които получава от страните по света, с цел да бъде позитивен, а не негативен участник по въпросите, които ги засягат ".

През август Китай прекъсна съдействието със Съединените щати в региона на измененията в климата и трафика на опиати като оправда решението си с визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, по време на което Пекин стартира и най-големите си до момента военни учения към острова.

В отговор на речта на Блинкън представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин упрекна Вашингтон, че трансформира метода си към Тайван, като подсети за визитата на Пелоси.

" Мирното разрешаване на тайванския въпрос не може да съществува по едно и също време с тайвански фракционизъм ", сподели Ван.

Очаква се Си да се срещне с Байдън в границите на срещата на върха на Групата на 20-те идващия месец в Бали, като това ще бъде първата им среща, откогато американският водач встъпи в служба. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР