Пекин и Хавана водят преговори за създаване на център за

...
Пекин и Хавана водят преговори за създаване на център за
Коментари Харесай

Китай и Куба са близо до споразумение за военна база: WSJ

Пекин и Хавана водят договаряния за основаване на център за военно образование в Куба, заяви Wall Street Journal, базирайки се на сегашни и някогашни американски чиновници, които са говорили при изискване за анонимност.

Преговорите за базата на северното крайбрежие на Куба са " в напреднал етап, само че не са завършили ", твърди WSJ въз основа на описаните от чиновниците като " безапелационни, само че фрагментарни " и строго секретни отчети на американското разузнаване.

Един сегашен и един някогашен чиновник обявиха, че оборудването ще бъде част от " Проект 141 " - китайска военна самодейност за основаване на бази и логистична поддръжка по целия свят. Ако това е правилно, то " би могло да даде на Китай платформа за евентуално непрекъснато настаняване на войски на острова " и евентуално да разшири събирането на разследващи данни против Съединени американски щати, споделиха те.

Докладът на списанието идва малко откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посети Китай, с цел да " спре низходящата серпантина в връзките " сред Вашингтон и Пекин. Той даже беше признат от китайския президент Си Дзинпин.

По-рано този месец същата медия твърди, че в Куба има " китайска шпионска база ". След като първо отхвърли отчета като " неакуратен ", Белият дом разкри разследващи отчети, в които се твърди, че четири китайски обекта за събиране на разследваща информация се намират в Куба най-малко от 2019 година насам.

Куба назова истинския отчет на WSJ " изцяло лъжовен и безпочвен ", а Министерството на външните работи на Китай съобщи на 9 юни, че Съединени американски щати са " специалист в преследването на сенки " в други страни и намесата в техните каузи. Пекин също по този начин означи, че Вашингтон е блокирал Хавана в продължение на повече от 60 години и поддържа лична военна база в залива Гуантанамо.

Белият дом отхвърли да разяснява новия материал на WSJ. Според неназованите чиновници администрацията на президента Джо Байдън се е обърнала към Куба, с цел да блокира договорката, базирайки се на " това, което счита, че може да бъде кубинска угриженост по отношение на предаването на суверенитет ".

Други публични лица допуснаха, че този ход на Китай може да е в контраст на изпращането на над 100 военнослужещи от Съединени американски щати в Тайван за образование на локалните военни по-рано тази година. Вестникът означи, че Тайван се намира на почти същото разстояние от китайския континент, както Куба от Съединени американски щати. Пропуснато е да се означи, че Съединени американски щати признават острова за китайски в границите на политиката " Един Китай ", до момента в който Куба е самостоятелна страна от 1902 година

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР