Педро Акоста направи един невероятен дебют в световния шампионат по

...
Педро Акоста направи един невероятен дебют в световния шампионат по
Коментари Харесай

Акоста иска да кара в MotoGP догодина, но няма да има проблем да остане в Moto2

Педро Акоста направи един необикновен дебют в международния шампионат по мотоциклетизъм на писта, откакто завоюва купата в Moto3 още в своята първа година в шампионата през 2021. От 2022 той кара в Moto2, само че първата му акция в междинния клас бе мощно афектирана от няколко травми. Все отново той съумя да завоюва три победи, в това число в последния старт за годината във Валенсия.

Преди началото на сезон 2023 точно испанецът бе апетитен за огромния любимец за купата, а в първите пет старта за годината той записа две победи и още едно качване на подиума (2-ро място). Въпреки тези призови класирания той е втори в класирането при водачите, на тъкмо 25 точки зад водача Тони Арболино.

Италианецът също има две победи, само че дружно с тях още два пъти се е качвал на подиума, а в единственото съревнование, в което той не стори това, той финишира четвърти. В същото време Акоста има едно отпадане и едно 12-то място в надпреварите, в които не стигна до почетната стълбичка.

Според последните клюки от падока на международния шампионат съвсем несъмнено и Арболино, и Акоста ще преминат в MotoGP следващата година. Арболино най-вероятно ще заеме мястото на Фабио Ди Джанантонио в екипа на Грезини Дукати, само че за Акоста не е ясно къде ще кара той.

От началото на своята кариера в международния шампионат младият испанец се състезава за отбора на Аки Айо, който си партнира директно с КТМ и в Moto3, и в Moto2. Проблемът пред Акоста е, че в КТМ няма място за него, защото договорите на Брад Биндър и Джак Милър са до края на 2024 година.

В Tech3 ГАСГАС обстановката е малко по-неясна, само че желанията на шефовете на КТМ са и Пол Еспаргаро, и Аугусто Фернандес да останат в отбора до края на 2024, до когата са и техните договори непосредствено с австрийския производител. Именно заради неналичието на място в тимовете на КТМ Акоста съобщи, че няма да има проблем да остане в Moto2 и следващата година.
 Пол Еспаргаро е обмислял да се откаже от MotoGP след рухването в Португалия Пол Еспаргаро е обмислял да се откаже от MotoGP след рухването в Португалия
„ Не знак каква е обстановката. Вярвам в КТМ, те ми дадоха мотор, когато бях без тим. Вярвам в тях да вземат решението за MotoGP. Вярвам в КТМ, даже те да решат да остана в Moto2 още една година. Те имат нужния опит и ще възнамеряват моята кариера и прекосяването ми в MotoGP вярно “, съобщи Акоста.

„ Наистина се надявам да карам в MotoGP с КТМ, моето сърце е оранжево. Те ми дадоха семейство, всичко, от което се нуждая, с цел да упражнявам и доста мощен мотор, с който да се боря за трофеи. В Moto3 работихме крепко с тях сред надпреварите, тъй като трябваше да съм по-бърз “, сподели още Акоста.

Моторспорт шефът на КТМ Пит Байрер изясни какви тъкмо са проектите на австрийската марка за младата звезда Акоста.

„ През последните години научихме, че младите водачи като Икер Лекуона и Раул Фернандес могат доста бързо да прегорят в MotoGP. Бих желал Педро Акоста да остане в Moto2 още една година. Той е толкоз млад (на 25 май ще навърши 19)!

„ Не би трябвало да забравяме, че Дани Педроса неотдавна ни сподели, че и на 37 можеш да си сполучлив в MotoGP. Педро е толкоз бърз и добър, времето е пред него, няма за какво да бърза да влиза в кралския клас “, сподели Байрер.

Снимки: Gettyimages | Снимки: MotoGP
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР