Педиатрите от 5% скочиха на 12,5%, което прави 7% разлика.

...
Педиатрите от 5% скочиха на 12,5%, което прави 7% разлика.
Коментари Харесай

Акад. Трайков: Най-важното за младите лекари е да имат перспектива за развитие у нас

„ Педиатрите от 5% скочиха на 12,5%, което прави 7% разлика. Искаше ни се да е по този начин и с други специалности. Това може да се случи и с патоанатомията, с анестезиологията и реанимацията да вземем за пример, все мечтани тежки специалности. Там, където има дефицит, би трябвало да се насочим към по-големи облекчения, към тези, които към момента имат малко съмнение “. Това съобщи пред Българска национална телевизия ректорът на МУ София акад. Лъчезар Трайков. Той посочи,че такива облекчения могат да обиден метода на кандидатстване и броя на хората, които биха могли да стартират специализация в тези области.

По думите му тематиката е обсъждана в Асоциацията на медицинските университети и има оферти в тази посока, като някои към този момент дават резултат. Също по този начин се следи понижение на броя на младите медици, които желаят да изоставен страната и в случай че преди няколко години те са били над 60%, в този момент са по-малко от 50%, като в тази численост са включени тези, които ще изоставен незабавно и тези, които ще го създадат след 4 година, когато вземат компетентност.

Младите лекари напущат не толкоз заради заплащането, колкото по тази причина, че нямат гаранции, че професионално ще се развиват, акцентира ректорът на МУ – София.

На първо място съгласно него стои въпросът за организацията на здравната помощ и гаранцията за тяхното професионално развиване, гаранцията за това да има предвидимост в стъпките за развиването им.

„ Те завършват, вземат подготвеност, единствено че ние нямаме система за продължаващо обучение, нещо което е изключително значимо. Това е неотложно. Може би сме единствената европейска страна, която не обезпечава това. В момента цялата система е построена върху бройките и опциите, тя е построена върху решенията на изпълнителните шефове на лечебните заведения. Не ги укорявам, всеки от тях си знае потребностите на неговата болница. Но ние сме университетско равнище и държим това да се случва през изпит. В момента има така наречен събеседване по лечебни заведения, което не е неприятно, само че би трябвало да се върви към една обща система за оценка, като във Франция. Трябва да има някакъв механизъм на обективност при подбора “, сподели той.

„ Не вземаме чужденци за сметка на българи, те също минават през изпити “, безапелационен бе акад. Трайков.

От задграничните студенти по медицина най-вече са гърците, по-късно са от Англия, Германия, Италия, Норвегия, Ирландия, напълно малко са от Турция. 

Сред тях също има отличници, има и носители на „ Златен Хипократ “ дружно с българските им сътрудници, добави той.   
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР