Печките и котлите на твърдо гориво, които не отговарят на

...
Печките и котлите на твърдо гориво, които не отговарят на
Коментари Харесай

Край на старите печки и димящите дизели у нас

Печките и котлите на твърдо гориво, които не дават отговор на европейските условия, би трябвало да бъдат извадени от приложимост от българските семейства най-късно през 2024 година, а старите дизелови коли да имат стеснен достъп до центровете на огромните градове – това е записано в Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024), която бе показана в София.

Документът е направен от специалисти на Световната банка (СБ) по поръчка на Министерството на околната среда и водите. Специалистите от СБ почнали да събират данните по времето на министър Ивелина Василева по силата на съглашение сред ведомството и банката, подписано през 2016 година В четвъртък на конференция в столицата за представянето на проекта за битка против мръсния въздух в България се събраха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова и непрекъснатият представител на СБ Фабрицио Дзарконе.

Като главен проблем с качеството на въздуха у нас бяха посочени високите стойности на фините прахови частици (ФПЧ) с показател 10. Именно ФПЧ 10 са най-опасни за здравето на хората.

Затова в региона на битовото отопление в Националната стратегия от СБ са записали четири съществени ограничения.
Първата е по-ранно въвеждане на Регламент (ЕС) 2015/1185 (виж карето) във връзка с по-строги стандарти за планиране на отоплителни топлоизточници.

Следващата мярка е да има стандарт за твърдите горива, които се употребяват от семействата през зимата. Например дървата би трябвало да са с избрана мокрота, а въглищата с тъкмо указана калоричност.

„ Стандартите за качество на горивата са значими за гарантиране на дейно изгаряне и с цел да се сведат до най-малко излъчванията на ФПЧ 10 ”, безапелационни са от СБ.

Стъпка номер три е приемане на организационни ограничения – възбрана на продажбата на дърва за огрев на тегло и въвеждане на ограничавания във времето, когато се позволява пряк рандеман на тази суровина – т.е. не може когато и да е на годината да се сече, а единствено в избрани интервали.

„ Нужно е приемане на законови разпореждания за възбрана на продажбата на дърва на килограми, ограничение на допустимия интервал за директния им рандеман от популацията и ограничение на интервала, в който общините и държавните предприятия обезпечават и дават неизсушени дърва за огрев на семействата ”, изясняват от Банката.

Последната съществена рекомендация в рубрика „ Битово отопление ” е точно премахването от приложимост на старите печки на дърва и въглища.

„ В взаимозависимост от наличността на централизирани мрежи за отопление, главните благоприятни условия за различни способи са свързване към газопреносната мрежа, към централно парно отопление и замяна с печка или казан, които дават отговор на стандартите за екодизайн ”, изясняват от СБ.

Относно замърсяването от колите, от Световната банка също оферират ограничения. Основната е по-строг надзор при първата регистрация на колата в КАТ. Ако няма катализатор или DPF-филтрър (за дизелите – б.а.), то тя няма да бъде пускана в придвижване. При годишните автопрегледи би трябвало да се вкара по-строг надзор за степента на замърсяването – в случай че се откри, че има свален катализатор или DPF-филтър, ще има строги наказания за притежателите.

За по-старите от 5 години машини се предлага фрапантно повишение на екотаксите, в случай че са стандарт Евро или Евро 1.

Отделно в по-големите градове като София и Пловдив, би трябвало да се вкарат зони с ниски излъчвания, където ще е лимитирано влизането на остарели дизелови коли.

Предстои Националната стратегия да бъде импортирана за утвърждение на държавното управление, след което ще стана стратегически документ със период за осъществяване до 2024 година

Регламент 2015/1185: Брюксел желае по-висока успеваемост

Ето какви са условията на Регламент (ЕС) 2015/1185:

Локалните отоплителни топлоизточници на твърдо гориво би трябвало да подхождат на следните условия, считано от 1 януари 2022 година:

– сезонната енергийна успеваемост при отопление на локалните отоплителни топлоизточници на твърдо гориво с открита горивна камера би трябвало да бъде не по-малка от 30%.
– сезонната енергийна успеваемост при отопление на локалните отоплителни топлоизточници на твърдо гориво със закрита горивна камера, употребяващи гориво, друго от пресован дървен материал под формата на пелети, би трябвало да бъде не по-малка от 65%.
– сезонната енергийна успеваемост при отопление на локалните отоплителни топлоизточници на твърдо гориво със закрита горивна камера, употребяващи като гориво пресован дървен материал под формата на пелети, би трябвало да бъде не по-малка от 79%.

 Валери Симеонов Вицепремиерът Валери Симеонов: Изпълнихме значим ангажимент

„ Преди година и половина държавното управление пое ангажимент за създаване на стратегия за битка против замърсяването на въздуха и този ангажимент е изпълнен. Днес благодарение на СБ и напъните на Министерство на околната среда и водите имаме този документ в осъществяване на целта на съдружното ръководство в областта на околната среда ”, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

Той добави, че този приоритет не е повдигнат единствено поради възможни наказания и наказателната процедура от съда на Европейски Съюз, само че е ангажимент, стихотворец към обществото, обвързван със здравето на българските жители, децата и нашите родители.

Вицепремиерът Симеонов акцентира, че за подкрепяне на общините в използването на ограниченията за непорочност на въздуха има планувани 111 млн. лева Средствата са по Оперативна стратегия „ Околна среда ”. Той уточни отговорностите на обособените министерства по използване на ограниченията и увери, че ще следи за използването им.

 нено димов Министър Нено Димов: Трябват законови промени

По време на изявлението си министърът на околната среда и водите Нено Димов очерта ограниченията, които са подхванати до момента в битката против мръсния въздух.

„ С промени в Закона за придвижване по пътищата е основана връзката на полицията с пунктовете за механически обзор, която разрешава при съществени нарушавания, в това число при неявяване на катализатор, да се извърши служебна дерегистрация на транспортното средство. На второ място е смяната в режима за изкупуване на катализатори в пунктовете за вторични първични материали, а на трето – новите екотакси на МПС ” сподели министърът.

Той напомни, че главните източници на замърсяване са битовото отопление и превоза. „ Затова напъните ни са ориентирани и към промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е на финалната права преди приемане от Министерския съвет. В него е планувана система за инспекция за наличие на сяра и пепел във въглищата и брикетите ”, изясни той.

„ С тази стратегия ще продължат ограниченията, които към този момент подхващаме. Предстои откакто бъде показана дефинитивно от екипа на СБ, да бъде импортирана в Министерския съвет ”, добави Димов.

 йорданка фандъкова Кметът на София Йорданка Фандъкова: Всяка кола – с екостикер

„Столичната община е внесла в Министерството на околната среда и водите предложение всеки автомобил да получава след преминат обзор екостикер“, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Стикерът ще отразява настоящото екологично положение на колата. Така ще е допустимо и ограничението на придвижването на най-силно замърсяващите коли в избрани часове ”, изясни Фандъкова. По предложение на общината, Министерство на околната среда и водите е почнало разработка и за въвеждане на стандарти за въглищата и дървата за огрев.

Градската администрация в София разчита на средствата от Оперативна програма „ Околна среда 2014–2020 ”, с цел да подтиква семействата да заменят печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Общината ще пусне и социална поръчка за над 20 филтъра за комини. Ефектът от тях ще бъде тестван и вероятно планът ще прерасне в по-мащабен. Градската администрация към този момент пусна публичната поръчка за първите 22 общински датчици за премерване на качеството на въздуха.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР