Печено месо, сосове, мезета, апетитни предястия, любимите ни напитки и

...
Печено месо, сосове, мезета, апетитни предястия, любимите ни напитки и
Коментари Харесай

Кои храни в празничното меню могат да намалят риска от сърдечни проблеми

Печено месо, сосове, мезета, апетитни предястия, обичаните ни питиета и за свършек на празничния обяд или вечеря – десерт.

Знаете ли, че съгласно проучвания, не дребна част от сърдечните офанзиви се случват по време на празници? Това се дължи освен на страстите, които посрещаме, само че и на метода ни на хранене.

Въпреки че е значимо по какъв начин се храним през останалата част от годината, не трябва да забравяме и за празничното меню, което също би трябвало да включва здравословни храни. Кои от тях е добре да включите във вашите празнични ястия, с цел да намалите риска от сърдечни проблеми, вижте в идващите редове.

Спанак

Оставете зелените салати за пролетното ядене и заложете на спанака. Този апетитен и по този начин потребен зарзават, спомага за намаление на кръвното налягане, с помощта на високото си наличие на магнезий. Регулирайки кръвното, сърдечният ви мускул ще работи по-лесно.

Нахут

Независимо дали ще хапнете нахут под формата на хумус, ще го добавите в супи, ястия, салати, би трябвало да знаете, че той е богат на фибри и не съдържа холестерол. Консумацията му по време на празничното ядене и освен, може да понижи риска от сърдечни проблеми. В допълнение нахутът съдържа желязо, витамини С, Е и А.

Сливи

През есенно-зимните месеци може да хапваме сушени сливи и да се радваме на положително здраве. Тези плодове постоянно намират място в празничните ястия. Богати са на калий, който намалява кръвното налягане, а потреблението им може да помогне за елиминирането на неприятния холестерол, който поврежда сърдечносъдовата система. Затова ги прибавете към вашите салати, ястия, ошав или ги хапвайте просто по този начин.

Риба

Въпреки че на коледните и новогодишни празници подготвяме по-тежки меса, пробвайте се в някои от дните да ги замените с печена риба. Скумрията е чудесна риба, чиято честа консумация може да понижи риска от сърдечни проблеми, защото е богата на омега-3 и селен. Същото важи и за сардините, които може да добавите към сосове или салати.

Орехи

За благополучие на празничната софра би трябвало да сложим ядки. Независимо дали са сурови или печени (но без сол), орехите са здравословна храна, която може да сервирате като мезе, да замените дребните закуски с тях, да гарнирате салати. Съдържат омега – 3 мастни кисели, които се грижат за здравето на сърцето.

Какао

Чаша топло какао след вечеря ще ви обезпечи положителни количества антиоксиданти. За да бъде вашата напитка здравословна я пригответе с хубаво прясно мляко, наложително натурално какао и подсладете с малко мед. По предпочитание може да добавите и канела. Натуралното какао е богато на антиоксиданти, магнезий, калий, калций, витамини. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР