Пчелите в кошерите може да намалеят наполовина, алармират пчеларитеНеобичайно топлата

...
Пчелите в кошерите може да намалеят наполовина, алармират пчеларитеНеобичайно топлата
Коментари Харесай

Топлата зима: По-високи разходи за пчеларите и риск за пчелните семейства

Пчелите в кошерите може да намалеят на половина, сигнализират пчеларите

Необичайно топлата зима трансформира навиците на пчелите. А пчелари предизвестяват, че това води до по-високи разноски за тях и до риск за пчелните фамилии, осведоми.

Ивайло и Георги поемат фамилното пчеларство в Еленския балкан преди 10 години.

Преглед като този вършат при започване на пролетта, само че не и тази година.

„ Сега би трябвало да са в отмора, а те си крилат, тъй като е много топло “, разяснява пчеларят Ивайло Христов от Разпоповци

И това се оказва проблем.

" Сега сега температурата е 15 градуса. Пчелата излетява от кошера, потегля да събира прашец. В момента лешникът е цъфнал. Докато се върне в гнездото, температурата пада внезапно надолу. Става девет – осем градуса и пчелата пада и там си остава, умира “, споделя Георги Георгиев, пчелар от Миндя.

" Това е риск пчелите в кошера да намалеят на половина ", споделят пчеларите.

По-малкото пчели се нуждаят от повече сила, с цел да поддържат температурата на пчелното кълбо. Затова овреме протягат ръка на питателните ресурси, които някъде са на привършване и на пчеларите се постанова да подхранват. А развиването на кошера през пролетта ще се забави.

" Всеки ще се оправи с акара, със зимните ресурси, безусловно със всичко, само че просто цената на меда в България е доста ниска, изкупната цена ", разяснява Георги и добавя, че процесът се оскъпява.

Притесненията на пчеларите са още, че температурните катаклизми ще " излъжат " дръвчетата и пчелите тази година ще пропуснат и паша.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР