Пчели, оси и други насекоми са изложени на риск от

...
Пчели, оси и други насекоми са изложени на риск от
Коментари Харесай

Излъчването от мобилни телефони уврежда насекомите


Пчели, оси и други инсекти са изложени на риск от клетъчните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов теоретичен отчет сигнализира, че и злъчването от мобилните телефони може да способства за фрапантния спад на популациите на другите инсекти, следени в огромна част от Европа през последните години.

В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, нарасналото излагане на електромагнитна радиация евентуално има негативно влияние върху света на насекомите, съгласно проучване, показано неотдавна в Щутгарт, за което оповестява.

Анализът на 190 научни проучвания е осъществен от Германския съюз за запазване на природата и биологичното многообразие (NABU) дружно с две Неправителствени организации – една от Германия и една от Люксембург. От 83 изследвания, които се смятат за научно значими, 72 демонстрират, че радиацията има негативен резултат върху пчелите, осите и мухите.
още по тематиката
Вредните резултати варират от понижена дарба за навигация, заради нарушение на магнитните полета, до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилните телефони и Wi-Fi антените в частност излъчват радиация, която отваря калциевите канали в избрани кафези, което значи, че те всмукват повече калциеви йони. Това може да провокира биохимична „ верижна реакция ” при насекомите. Резултатът е нарушение циркадните ритми и разстройства на имунната система.

„ Проучването демонстрира, че би трябвало да държим очите си отворени във всички направления, когато проучваме аргументите за трагичния спад на насекомите ”, разяснява Йоханес Енсле, началник на NABU в провинция Баден-Вюртемберг. „ Темата е неуместна за доста от нас, защото пречи на ежедневните ни привички, а зад мобилните информационни технологии стоят мощни стопански ползи ”, сподели Енсле.

Петер Хенсингер от немската организация за отбрана на потребителите Diagnose Funk счита, че би трябвало да се обърне по-голямо внимание на вероятните негативни резултати на радиацията както върху животните, по този начин и върху хората, изключително във връзка с въвеждането на 5G технологията.

Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да оферират скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, само че технологията бива посрещната със мощна опозиция от някои групи, изключително бранителите на околната среда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР