Пчеларите ще бъдат подпомогнати по de minimis тази година, заедно

...
Пчеларите ще бъдат подпомогнати по de minimis тази година, заедно
Коментари Харесай

Министър Вътев: Пчеларите ще получат помощ de minimis тази година


Пчеларите ще бъдат подкрепени по de minimis тази година, дружно с останалите животновъди и бранш „ Растениевъдство “, като средствата от националния бюджет ще бъдат ориентирани предпочитано към най-малките аграрни производители. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред протестиращи производители на пчелен мед на среща в Министерство на земеделието и храните.

Министър Вътев напомни, че подпомагането от 47,5 млн. лева бе заложено в меморандума, подписан сред аграрни производители и държавното управление на 20 септември. На срещата пчеларите бяха осведомени, че помощта ще бъде разпределена по равно сред секторите   „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “, включително и пчеларството, и следва да бъде създадена методика за разпределението на средствата.

Производителите на пчелен мед споделиха усложненията, които срещат сега, поради ниските изкупни цени и огромните количества непродадена продукция.

Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев срещна фермерите със законодателните цели на Министерство на земеделието и храните и разиска с тях въпроси, свързани с разбора на риска по хранителната верига.

Фермерите бяха осведомени и с данни на отдел „ Агростатистика “ при Министерство на земеделието и храните, съгласно които за последните пет години, до 2022 година, в страната  се създават сред 10 и 12 хиляди т пчелен мед, а износът варира сред 10 и 12 хиляди т. Вносът от държави-членки и от трети страни и е сред 1642 до 5027 т, като предходната година най-вече мед е импортиран от Полша, Гърция и Украйна и Турция.

На срещата бе разисквана и тематиката за лабораторните разбори на пчелния мед.

В умозаключение министър Вътев съобщи, че управлението на Министерство на земеделието и храните е намерено за разговор с производителите и чака от тях съответни оферти, които да подкрепят пазарната реализация на българския пчелен мед.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР