Пчеларите са поредният бранш, който организира национален протест. Той ще

...
Пчеларите са поредният бранш, който организира национален протест. Той ще
Коментари Харесай

Пчеларите излизат на протест, искат мерки срещу забранени пестициди

Пчеларите са следващият отрасъл, който провежда народен митинг. Той ще се организира на 11 октомври пред постройката на Министерството на земеделието и храните, където ще настояваме за по-високи дотации, както и за незабавни ограничения против потреблението на неразрешени пестициди в земеделието. Това съобщи ръководителят на Националното съдружие " Български свободни пчелари " Ясен Янев, представен от БНР.

Янев уточни, че през миналите три години пчеларите не са получавали европейски дотации. Единственото подкрепяне, което са взели на части, е за миналата 2022 година в размер на 23 лв. на кошер - сума, която не може да покрие повишените разноски за производството на мед. Сега от сдружението упорстват за помощи в размер на 50 лв. на кошер. В момента изкупната цена на едро на пчелния мед е извънредно ниска - варира сред 3.20 и 3,80 лв. за кг, споделя Ясен Янев. Въпреки това никой не изкупува български мед. " Миналата година цената бе 4.20 лева за кг на едро, а тази година и на 3.80 лева никой не го търси. Не мога да си обясня за какво се случва това, само че интернационалните пазари наподобяват като изцяло блокирани. Заради войната в Украйна ли е, поради друго ли е, не зная, само че ситуацията е неприятно “, разяснява пред Агри.бг и пчеларят Иван Георгиев, който има кошери в Северозападна България.

Според Ясен Янев причина за проблеми с търсенето на български пчелен мед на интернационалните пазари е неприятно качество в резултат на потреблението на неразрешени пестициди в земеделието. Затова на митинга си пчеларите ще упорстват да бъдат отворени държавните лаборатории, в които продукцията свободно да се тества за неразрешени химикали. В момента това може да се прави единствено в две частни лаборатории в страната, само че анализите костват доста скъпо, споделят пчеларите. " Медът е крайният артикул от земеделието и зависи от културите, които се сеят. Ако има нещо неправилно в тях, няма по какъв начин да чакаме цената да е друга ", разяснява Янев. Той твърди, че има доста неточни земеделци, " които основават причина да не се търси българското ".

" Пестицидите не идват от Украйна, а от българските земеделци ", добави Янев. И напомня, че БАХБ е одобрило 42 дерогации на забрани за потреблението на избрани пестициди в границите на Европейския съюз. 27 типа пестициди са открити в трупчета на пчели у нас, разгласи в петък на среща с пчелари във Велико Търново проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив и ръководител на Националната развъдна асоциация по пчеларство. Той цитира данни от изследване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни ресурси в фамилиите им.

Пробите са взети от неблагополучни пчелини в шест региона в страната. Пчеларите показват, че секторът е жертван на крах, в случай че Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни ограничения. Точно поради тези проблеми от Националното съдружие " Български свободни пчелари " споделят, че не са подкрепили митинга на зърнопроизводителите против рухването на ембаргото върху вноса от Украйна. Данни на Евростат за вноса на пчелен мед демонстрират, че през последните три години в най-големи количества той идва от Полша, а през първото полугодие на 2023 година - от Гърция.

През 2022 година общият импорт на пчелен мед нараства с 14,9% по отношение на миналата година, достигайки 5026,8 тона. От тях 2062 тона (41%) са импортирани от трети страни – с 22,6% повече на годишна база. Вносът от Украйна от 2020 година насам също нараства и доближава 972.6 тона, като за първите 6 месеца на тази година са влезнали 440,4 тона. Доста сериозен скок има при вноса от Гърция - за първото полугодие той се равнява на 493,9 тона и даже изпреварва този от Полша, който е водещ през последните години. Например през 2021 година количествата гръцки мед у нас са били 483,7 тона, а година по-късно се усилват на 1129,3 тона. В същото време 1165 тона български мед е изнесен за трети страни през 2022 година, а за първите шест месеца на тази година – 829 тона по данни на агроминистерството. Тази статистика обаче не включва продажбите на български мед в страните от Европейски Съюз.

Данни на Световната комерсиална организация демонстрират, че през 2020 година България е била на 16-то място в света по експорт на естествен мед с продажби за 39.838 млн. $. Българските пчелари всеобщо внасят пчели майки, с което основават опасности от появяването на нови заболявания по пчелните фамилии, които на този стадий са непознати в България, предизвести проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив. Вносът е главно от Полша, Австрия, Германия и Турция. " Независимо че Законът за пчеларството не разрешава внасянето на непознати раси пчели, пчеларите незаконно си внасят такива пчелни майки, което извънредно негативно оказва влияние върху локалните популации и локалните пчели ", споделя проф. Петров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР