Пчелари се оплакаха от 100% смъртност при пчелите в района

...
Пчелари се оплакаха от 100% смъртност при пчелите в района
Коментари Харесай

Пчелари сигнализираха за 100% смъртност на пчели в някои региони

Пчелари се оплакаха от 100% смъртност при пчелите в региона на Гоце Делчев и Силистра. Причината съгласно производителите е в използването на мощни пестициди в земеделското стопанство, съобщи " Дарик ".

От бранша ще осведомиха още, че в последните месеци са нарастнали и кражбите на кошери в страната. „ И това не се прави единствено от хора от малцинствата “, разгласи ръководителят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов. Въпреки по-слабата годишна продукция от мед тази година, производителите са безапелационни, че не се чака повишаване на кг мед.

" Има и още един сериозен проблем, за който ме е позор да приказвам - това е за кражбите на пчелни фамилии и на кошери. Обидно е България, българите, българският народ да се отъждествява с такива дейности, който всъщност са престъпни - пчелари да им бъдат крадени пчелите. Преди мислехме, че се от малцинствата, в този момент от ден на ден се убеждаваме че не е единствено от тях. Далеч съм от мисълта, че това ни е наследствена линия на нас българите. ", изясни Михайлов.

Пчеларите не чакат повишаване на меда:

" Тук сме пчелари и когато опират нещата до цената на меда сме доста внимателни. Защото от една страна желаеме по-високо възнаграждение на нашия труд, въпреки това се съобразяваме с опциите на пазара. Има обособени пчелари, даже в пчеларски обекти, където продават на доста по-висока цена. Ако междинната цена на билковия букет е 10 лв., те го продават на 12 лева " сподели инж. Михайлов.

Въпреки проблемите в бранша, пчеларите провеждат фестивал на меда, който ще започва на 18-ти септември на площад Бански в столицата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР