Пазете правото – дори, когато се налага, от закона“, призоваваше

...
Пазете правото – дори, когато се налага, от закона“, призоваваше
Коментари Харесай

Пазете правото от закончетата на монополчетата

„ Пазете правото – даже, когато се постанова, от закона “, призоваваше приживе Кристиян Таков, най-проникновеният български мъдрец в последния най-малко половин век. Малко хора – изключително адвокати – схванаха, защо иде тирада.

Няма по какъв начин да е другояче, тъй като българската юридическа мисъл е изумителна комбинация от средновековно педантизъм и сталински фетишизъм към трудове текст. Щом е написано – значи е по този начин. Няма значение дали написаното нарушава някакви фундаментални правила на правото и на държавността. На същия принцип през 1940-те години немската правна мисъл не е възразявала против изтреблението на евреите. Написано ли е в закон? Написано е, дори в няколко. Какво желаете тогава?

На всяка крачка българските закони нарушават, стъпкват в калта, пръскат на прахуляк основополагащи правила, известни от епохи. И на мястото на тези правила грижливо градят произвол и тормоз на жителите, в тази ситуация сведени до крепостни селяни от съветски вид.

Ето ви принцип на правото, изписан още в Магна харта от 1215 година: никой не може да бъде съден в негово неявяване. Ясно е (надявам се) за какво съществува този принцип. Ако всеки с власт може да те съди зад тила ти – една прелестна заран просто да се събудиш наказан – то на власт е произволът, а не законът. Силата на правото е сменена от „ правото “ на силата. Всеки по-силен от теб може да ти стори всичко, каквото изиска.

В България хиляди жители, формиращи тялото на суверена (т. е. на оня, който дава властта на властимащите) ежедневно са уведомявани, че са наказани – без да бъдат призовавани, известявани или търсени. Интересното е, че постоянно те намират, с цел да ти връчат присъдата. Не са те призовали преди този момент, тъй като не могли били да те „ открият на адрес “.

На този принцип съм се събуждал, с цел да науча, че съм бил осъждан от " Топлофикация ", ЕРП и даже – от паразитната конструкция „ професионален домоуправител “. Всички те имат юридически отдели, натъпкани до козирката с юридически лица, съответно приключили съответните юридически катедри. Говорих с представителна извадка. Нито един от тях не беше чувал за правилото на не-осъждане в неявяване. Всички клатеха глави като тези тигърчета, които едно време живееха на задния прозорец на москвичите: „ Така написа в закона “.

Всеки може да си прокара законче единствено за него. И това се случва непрекъснато – нищо, че се нарушава различен принцип на правото: законът или е повсеместен, т. е. касае се за всички случаи, или не е закон. Не обслужва общото богатство, а нечие частно богатство (за сметка на общото).

Опитах още с депутати, омбудсмани – все адвокати. Нито един нито за секунда не разбра, защо приказвам. „ Така е написано “.

Ама в случай че аз на следващия ден съумея да пробутам закон, че всички адвокати всеки месец би трябвало да бъдат бити с тояги на голо и също така да си носят тоягите от у дома – ще го създадат ли? Нали ще е написано?

Там, където няма правила, има ползи. Там, където не се служи на общото богатство се служи на частно такова. „ Правото “ на разнообразни монополчета да ме съдят зад тила ми прикрива, несъмнено, фрапантно надути сметки, които те са си измислили. Сам си създавам тока от слънцето, а ме съдят за сметки от по 200 лева… Дори няма да им приседнат, тъй като по-големи от мен производители на безоблачен ток се сблъскват със сметки от десетки хиляди.

Робство и тиранство, подкрепено от всички управляващи и от самата юридическа мисъл…

Пазете правото от закончетата на монополчетата, тъй като тези закончета прикриват произвол, корист с власт, тормоз, неистини и обири.

Някой от претендентите за власт чува ли?
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР