Пазарната капитализация е една мярка за стойността на компанията, определена

...
Пазарната капитализация е една мярка за стойността на компанията, определена
Коментари Харесай

50-те най-ценни компании в света

Пазарната капитализация е една мярка за цената на компанията, избрана от фондовия пазар. Лесно се пресмята посредством умножаване на акциите в обращение на компанията по настоящата им цена.

Visual Capitalist е изготвил графика, дървовидна диаграма, която пресъздава 50-те най-големи обществено търгувани компании в света по пазарна капитализация, употребявайки данни към 16 август 2023 година

От тези данни можем да забележим, че в света има единствено няколко компании на стойност трилиони долари, в това число Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Amazon, Alphabet и Nvidia.



Двама някогашни членове на клуба на трилионните компании са Meta и Tesla, само че и двете компании сега се движат към диапазона от 700 милиарда $ пазарна капитализация. През 2022 година Meta загуби забележителна стойност, защото приходите ѝ спаднаха, до момента в който Tesla страдаше от опасения за търсенето.

Общо 50-те най-големи компании се правят оценка ба повече от 26.5 трилиона $ в акционерна стойност. На секторно равнище осведомителните технологии са най-представените в топ 50 с 9.3 трилиона $ комбинирана пазарна капитализация. Следващите по величина браншове са потребителските дискреционни ($4 трилиона) и опазването на здравето ($3.3 трилиона).
Географска разбивка
На географско равнище по-голямата част от 50-те най-ценни компании са американски. Следващата диаграма демонстрира резултатите за всяка страна.



След Съединени американски щати, трите най-представени страни са Швейцария, Франция и Китай, с по три компании.

От Швейцария са компании като Nestlé, Roche и Novartis. Последните две са съществени играчи в здравната промишленост.

Всички френски компании в листата принадлежат към потребителския бранш и включват стилните колоси LVMH и Hermès, както и L’Oréal, международен водач в козметиката. По-рано тази година изпълнителният шеф на LVMH Бернар Арно публично стана най-богатият човек в света със положение от 215 милиарда $.

И най-после, от Китай са две международно приети софтуерни имена – Tencent и Alibaba. Третата китайска компания в този лист е Kweichow Moutai, отчасти държавен производител на алкохолни питиета.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР