Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване

...
Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване
Коментари Харесай

Защо на едро цената е по-евтина, а в магазина - по-скъпа?

Пазарите на едро и най-много тържищата посочват наклонност към намаление на цените. Предлагането доста надвишава търсенето. При по-малките пазари, като елементарните магазини, обаче се натрупват и доста други разноски – за предпазване, превоз, търговски надбавки, облаги. В съпоставяне с цените на едро, тези на дребно претърпяват промени. И цените по магазините са много по-високи от тези на едро. Това е напълно обикновено, както по света, по този начин и в България. Това сподели пред NOVA Васил Симов, основен изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Според него магазинните мрежи имат и други спомагателни разноски за опаковка на стоките, изнасяне на щандове, установяване на промоции, заплащане на заплати на чиновниците, разноски за електрическа енергия в магазинните пространства.

" Когато една страна е в по-затруднено икономическо състояние, заради слабата продуктивност на труда, въздействието на военните дейности наоколо до нас и политически разтърсвания, усилва повече тези надбавки, които се поставят в цената на стоката в магазините на дребно ", уточни Симов.

По думите му страните в Атлантическото крайбрежие, които са най-големите експортьорки на пшеница – Франция, Германия и Съединени американски щати, основават наклонността към намаление на цената на пшеницата, защото предлагането в международен мащаб е голямо и надвишава търсенето.

" За България – имаме пет пъти по-голяма годишна продукция на пшеница, в сравнение с е нужна за изхранването на популацията и за фураж за животните. Голямото количество на пшеница е за експорт и оттова идват положителните приходи, както за зърнопроизводителите, по този начин и за страната като бюджет ", сподели още Симов.

Експертът изясни, че съществува дисбаланс сред дотациите, които се изплащат на декар за пшеница, царевица, слънчоглед, и тези, които се изплащат за плодове и зеленчуци. По този метод България от един евентуален експортьор, се трансформира в безспорен вносител от прилежащи страни.

Симов добави, че цената на друга съществена суровина – олиото, е по-ниска, по отношение на предходната година. Това се дължи на обстоятелството, че производството на слънчоглед в международен мащаб, е по-голямо от предходната година и по тази причина цените са по-ниски. Тази наклонност обаче е противоположна по отношение на цената на петрола, която стремително се повишава. Захарта пък е малко по-ниска от миналогодишната, в границите на 4-5%.

" При цената на едро има добра вероятност за потребителите, само че за магазинната мрежа – зависи от доста други фактори. Въпреки това, следва стопляне, а това значи, че през летните месеци множеството артикули поевтиняват ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР