Пазарджик. На връх Велийца преди 106 години, в ранното утро

...
Пазарджик. На връх Велийца преди 106 години, в ранното утро
Коментари Харесай

Подп. Христо Христосков, СОСЗР - Пазарджик: В боевете на връх Велийца загиват 42 души от 27-ми Чепински и 39-ти Пехотен полк

Пазарджик. На връх Велийца преди 106 години, в ранното утро на 5 октомври 1912 година, с първите изстрели на пушки и артилерия, е обещано началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни, сподели за Радио „ Фокус “ – Пазарджик подполковник Христо Христосков, секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса (СОСЗР) в Пазарджик. Той разяснява, че на върха 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве.
„ В боевете за връх Велийца и височината Чисто тепе умират 42-ма души, измежду които трима офицери, 30 бойци, а 50 са ранени. От 39-ти Пехотен полк умират девет души, а шестима са ранени от 27-ми пехотен Чепински полк. Всички починали са заровени на връх Велийца. В тяхна чест е повдигнат войнишкият монумент там ”, добави Христосков. Той сподели също, че поклонението на върха, което тази година се организира през днешния ден, се трансформира в традиция, като за него се употребяват най-близките почивни дни до датата 5 октомври, когато са първите боеве от Балканската война.
Ваня НИКОЛОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР