Пазарът Owino в столицата на Уганда отдавна е анклав за

...
Пазарът Owino в столицата на Уганда отдавна е анклав за
Коментари Харесай

Използваните дрехи от Запада са много продавани в Източна Африка. Лидерът на Уганда иска забрана

Пазарът Owino в столицата на Уганда от дълго време е анклав за богати и небогати хора, търсещи налични, само че качествени използвани облекла, наблягайки схващанията, че западната мода е по-добра от това, което се прави вкъщи

От РОДНИ МУХУМУЗА Associated Press, 16 октомври 2023 година, 1:04 ч.

КАМПАЛА, Уганда -- Блъскане за пространство, хората задръстват претъпканите пешеходни пътеки, пресичащи голям открит пазар в столицата на Уганда. Те търсят най-много облекла втора ръка, преглеждат долни дрехи за чифтове, които наподобяват нови, или пробват обувки, макар че ги блъскат в тълпата.

Пазарът Owino в центъра на Кампала има от дълго време е анклав за богати и небогати хора, търсещи налични, само че качествено направени използвани облекла, наблягайки схващанията, че западната мода е по-добра от това, което се прави вкъщи.

Тези облекла са изхвърлени от европейци и американци, след което са изпратени до африканските страни от медиатори. Това е бизнес за милиони долари, като към две трети от хората в седем страни в Източна Африка са „ закупили най-малко част от облеклата си от пазара на облекла втора ръка “, съгласно изследване на Американската организация за интернационално развиване от 2017 година, най-вече неотдавна с такива елементи.

Въпреки известността, облеклата втора ръка се сблъскват с все по-голямо отбиване. Президентът на Уганда Йовери Мусевени, полуавторитарен водач, който държи властта от 1986 година, разгласи през август, че не разрешава вноса на употребявани облекла, заявявайки, че продуктите идват „ от мъртви хора “.

„ Когато бял човек почине, те събират облеклата му и ги изпращат в Африка “, сподели Мусевени.

Търговските управляващи към момента не са изпълнили заповедта на президента, която би трябвало да бъде подкрепена със законова мярка като изпълнителна заповед.

Други африкански държавни управления също се пробват да спрат доставките, заявявайки, че бизнесът съставлява дъмпинг и подкопава растежа на локалната текстилна промишленост. Търговският блок на Източноафриканската общественост, състоящ се от Бурунди, Конго, Кения, Руанда, Южен Судан, Танзания и Уганда, предложи възбрана на вноса на използвано облекло от 2016 година насам. Държавите-членки обаче не го постановиха със същото движение под напън от Вашингтон.

В Уганда заповедта на президента популяризира суматоха измежду търговците, за които такава възбрана, в случай че бъде приложена, значи злополука. Те продават използвани облекла на десетки огромни пазари навън в страната с 45 милиона души, на крайпътни щандове и даже в магазини в молове, където е допустимо да се купят облекла втора ръка, продавани като нови.

Дрехите са евтини и падат още повече, до момента в който търговците вършат място за нови колета: чифт дънки от деним може да коства 20 цента, кашмирен шал даже по-малко.

В един от зелените магазини в Уганда, верига, профилирана в използвани облекла, дистрибуторът на облекло Глен Калунги пазари продукти, които клиентите му може да желаят: ретро панталони за мъже и памучни горнища за дами.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > „ Аз съм покупател на спестовни артикули “, сподели той. „ Обикновено пристигам в тези зелени магазини, с цел да ревизирам облекла, тъй като те имат най-хубавите цени в града. “

Калунги обича да посещава в дните за освобождение, когато може да купи облекла за част от $. След това ги продава с облага.

Веригата, измежду чиито притежатели има европейци, разкрива нови облекла на всеки две седмици в трите си магазина. Някои от продуктите се доставят от снабдители в страни, в това число Китай и Германия, сподели мениджърът на дребно Алън Завуга.

„ Ние не знаем по какъв начин събират облеклата това “, сподели Завуга за техните снабдители. „ Но (дрехите) минават през всички инспекции, фумигация, всичко това, преди да бъдат изпратени до Уганда. И ние получаваме всички документи за това. “

Зелените магазини са екологични, тъй като рециклират употребявани облекла на едро, сподели той.

Асоциацията на търговците в Кампала, известна с акронима KACITA, се опълчва на безапелационната възбрана за използвано облекло, като предлага поетапно ембарго, което разрешава на локалните производители на облекло да изградят потенциал, с цел да отговорят на търсенето.

Някои угандийски производители на облекло, като Winfred Arinaitwe, признават, че качеството на локалните тъкани постоянно е неприятно. Не е изненадващо, че доста хора избират да купуват употребявани облекла, сподели тя.

„ Защото трае по-дълго “, сподели тя. „ Може елементарно да се види. “

На пазара Owino възбраната за използвани облекла е немислима за мнозина, в това число някои, които споделят, че не считат опасността на президента за сериозна.

Abdulrashid Ssuuna, който се пробва да убеди клиентите на пазара да се отбият в бизнеса с използвани облекла на брат му, сподели, че възбраната би го лишила от прехранване.

„ Сякаш желаят да изгонете ни от страната ", сподели той за заповедта на президента. „ От тези остарели облекла получаваме какво да ядем. Ако казвате, че напущаме този бизнес, вие казвате, че отиваме в нови облекла. Но не можем да си позволим да отида там. “

Ssuuna се обръща към хората на пазара Owino, с цел да ги подкани да посетят щанда, където брат му продава използвани дънки. Пазарът е нападателно конкурентен, с търговци седи зад купища облекла и крещи думи за добре пристигнали на възможни клиенти.

Ако той оказва помощ на брат си да продава облекла, „ Получавам нещо “, сподели Ссууна, който стартира тази работа, откакто напусна гимназията през 2020 година

Пазарът постоянно е цялостен с купувачи, само че бизнесът е непредвидим: Търговците би трябвало да се опитат да плануват какво търсят клиентите преди да бъдат привлечени от други продавачи.

Някои дни са по-добри от други, сподели Тадео Валусимби, който е търговец на използвани облекла от шест години. Правителствена възбрана е просто несъстоятелна, предизвести той.

Това „ няма да работи за мен и за толкоз доста хора “, сподели Walusimbi.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР