Пазарът на публични клауд услуги нараства бързо, пет са изявените

...
Пазарът на публични клауд услуги нараства бързо, пет са изявените
Коментари Харесай

Пет компании дирижират клауд пазара


Пазарът на обществени клауд услуги нараства бързо, пет са изявените водачи
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на обществени облачни услуги е повишен с 26% през предходната година и доближава 233,4 милиарда $, съгласно нов отчет на анализаторската компания IDC. Повече от една трета от тази сума се разпределя сред пет компании.

Пазарът продължава да се консолидира. Приходите на водещите пет доставчика – Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce, Гугъл и Oracle – се усилват с 35% през 2019 година, което е видимо по-високо равнище от междинното за промишлеността.

„ Софтуерът като услуга ” (SaaS) остава най-големият сегмент на облачния пазар, макар че отстъпва на идващите го два сегмента по движение на напредък. В парично изражение приходите от SaaS се усилват от 123,9 милиарда до 148,5 милиарда $, т.е. с 19,8%.

Тъй като растежът в този сегмент е по-малък от междинния за пазара на обществени клауд услуги като цяло, делът на SaaS в общите доходи понижава от 66,9% до 63,6%, сочи на IDC.

Вторият по величина клауд сегмент са облачните инфраструктурни услуги или „ Инфраструктурата като услуга ” (IaaS). Този сегмент нараства от 35,4 милиарда $ до 49,0 милиарда $, т.е. с 38,4%, а делът му в общите доходи се усилва от 19,1% до 21,0%.

Сегментът „ Платформа като услуга ” (PaaS) записва още по-внушителен напредък – с 38,8%, или от 25,8 милиарда до 35,9 милиарда $. Така този сегмент към този момент заема 15,4% от общия пазар, до момента в който преди година на PaaS се падаха 14,0%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР