Пазарът на петрол е в недостиг на фона на смущения

...
Пазарът на петрол е в недостиг на фона на смущения
Коментари Харесай

МАЕ посочи условието за балансиране на петролния пазар

Пазарът на нефт е в дефицит на фона на разстройства в производството в Съединени американски щати, а увеличението на производството на нефт в ОПЕК+ от октомври ще помогне за възобновяване на салдото на предлагането. Това се показва в септемврийския отчет на Международната енергийна организация (МАЕ), чийто текст на документа е получен от.

" Пазарът би трябвало да стартира да се измества към салдото, започвайки от октомври, в случай че ОПЕК+ продължи политиката си за възобновяване на добива на нефт ", се споделя в отчета. Но даже и в този случай запасите от нефт, понижени заради непреодолима мощ в Съединени американски щати, може да се усилят до задоволително равнище едвам при започване на 2022 година Междувременно вливанията от стратегическите запаси на Съединени американски щати и Китай ни разрешават да " запушим дупката "  в запасите, пишат специалисти на МАЕ. 

Страните от ОПЕК, според актуалните пълномощни, усилват добива на нефт с 400 хиляди барела на ден като този проект е годен до октомври. Решението за ноември ще бъде взето на съвещанието на министрите на 4 октомври.

В края на август ураганът Ида удари регионите за произвеждане на нефт в Съединени американски щати, което докара до прекъсване на производството на нефт с 1,7 милиона барела дневно. МАЕ прави оценка общия размер на дефицита на нефт до 30 милиона барела до момента.

Страните от ОПЕК+, участващи в съглашението за понижаване на добива на нефт през август 2021 година, понижиха производството си със 150 хиляди барела на ден до 41,58 млн. барела дневно главно заради отчета на Нигерия и Казахстан.

Така Саудитска Арабия през август усили добива на нефт до 9,56 млн. барела на ден срещу 9,46 млн. барела на ден през юли. Но кралството към момента надвишава задачата си за понижаване на добива на нефт с 3%. Русия е произвеждала 9,71 милиона барела дневно през август (9,62 милиона барела дневно през юли), като е изпълнила изискванията на съглашението с 92%.

10 страни от ОПЕК през август извършиха съглашението със 118% от проекта, страните отвън ОПЕК - със 112%. Страните, участващи в съглашението ОПЕК+, реализираха задачите си за понижение от 116% през август.

Освободени от съкращенията на производството на нефт, страните членки на ОПЕК (като Иран, Либия и Венецуела) съвсем резервираха равнищата си на произвеждане на нефт през август. И по този начин, през август Иран създава 2,5 милиона барела на ден, Либия - 1,14 милиона барела дневно, Венецуела - 0,57 милиона барела дневно.

Страните от ОПЕК, според актуалните пълномощни, усилват добива на нефт с 400 хиляди барела дневно, този проект е годен до октомври в това число. Решението за ноември ще бъде взето на съвещанието на министрите на 4 октомври. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР