Пазарът на недвижими имоти в Сърбия през първото тримесечие на

...
Пазарът на недвижими имоти в Сърбия през първото тримесечие на
Коментари Харесай

България изпревари Сърбия по сделки с имоти, но София или Белград излиза начело

Пазарът на недвижими парцели в Сърбия през първото тримесечие на 2023 година се стабилизира, оповестяват локални медии. Последните данни на националната статистика отчит растеж на общия размер на цените на парцелите, оповестени за продажба, само че броят на покупко-продажбите е намалял.

Общата сума на средствата, употребявани за закупуване на недвижими парцели, възлиза на 1 642 369 253 евро, което е растеж от 2,6% по отношение на същия интервал на предходната година.

Общият брой сделки на пазара на недвижими парцели през първото тримесечие на 2023 година в Република Сърбия е 29 275, което е с 9,5% по-малко спрямо първото тримесечие на 2022 година За съпоставяне през същото тримесечие в България броят на покупко-продажбите е възлизал на 44 461.

Само в Белград през първото тримесечие на 2023 година за продадени и закупени недвижими парцели са заделени с 15.4 млн. евро повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Размерът на парите на пазара на недвижими парцели в Белград е 828.4 млн. евро през първото тримесечие на 2023 година, до момента в който през първото тримесечие на 2022 година той възлиза на 813 млн. евро.

Град Белград записва и максимален брой контракти за покупко-продажба, общо 6924 контракта. За същия интервал на годината в българската столица са били приключени общо 6381 покупко-продажби.
 Пазарът на парцели в София изпадна в криза
Пазарът на парцели в София изпадна в криза

Сделките през годината на процедура са единствено надолу

През първото тримесечие на 2023 година максимален дял от общите вложения в недвижими парцели в Сърбия имат жилищата - 861,1 млн. евро, от които в Белград за жилища са заделени 537,1 млн. евро. Делът на жилищата в общия размер на вложенията през първото тримесечие на 2023 година възлиза на 53%, което е с 4% по-малко от същия интервал на 2022 година

Въз основа на събраните данни от договорите за покупко-продажба, през първото тримесечие на 2023 година 7% от недвижимите парцели са платени от заеми, което е с 5% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година. Заемите се употребяват най-вече за заплащане на жилища. През първото тримесечие на 2023 година 18% от жилищата в Република Сърбия са платени от заеми, което е с 10% по-малко спрямо първото тримесечие на 2022 година, отбелязва.
 Мост в Белград над река Сава
Източник:

Мост в Белград над река Сава

Най-високи са цените на жилищата на Белградската брега, където е продадена най-скъпата застроена повърхност на цена от 11 474 евро кв/м при повърхност от 143 кв/м. Най-скъпият апартамент с обща повърхност от 383 кв/м е излязъл за 2 601 888 евро. Все отново не всички жилища в региона на Белград Уотърфронт са в най-скъпата категория. Най-ниската цена на квадратен метър на тази влиятелна локация през първото тримесечие е 3264 евро.
 Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно
Охлаждане след горещина: Сделките с парцели в огромните градове потеглиха надолу, само че не напълно

Покупко-продажбите на тримесечна база порастват, само че на годишна намалят
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР