Пазарът на недвижими имоти в Германия понесе голям удар през

...
Пазарът на недвижими имоти в Германия понесе голям удар през
Коментари Харесай

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Пазарът на недвижими парцели в Германия понесе огромен удар през четвъртото тримесечие. Причината - спад на интереса към покупко-продажбите на фона на растящите разноски.

Общите вложения в бранша на комерсиалните парцели в страната доближават едвам 9,9 милиарда евро през последните три месеца на 2022 година, което е спад от 50% в съпоставяне със междинната стойност за пет години за интервала. Това се споделя в отчет, оповестен от BNP Paribas, представен от Bloomberg. Това се дължи значително на скок на лихвите, отслабваща стопанска система и рекордна инфлация, се споделя в известието.

Подобна динамичност се следи и на пазара на жилищни парцели, където размерът на покупко-продажбите за цялата година се срина със 74% спрямо 2021 година

Тенденцията евентуално ще продължи през първата половина на 2023 година, само че ще се обърне през втората половина, сподели той.

Европейските компании за недвижими парцели се борят със спад в оценките и сключването на покупко-продажби, откакто Европейската централна банка усили лихвените проценти през 2022 година, спирайки взрива на цените на активите, траял десетилетие.

Междувременно над 800 000 семейства в Обединеното кралство ще усетят двоен растеж на лихвените си проценти по ипотечните заеми тази година, защото подписват покупко-продажби с ниска закрепена рента.
 Недвижимите парцели са най-търсеният тип инвестиция през 2022-а година
Недвижимите парцели са най-търсеният тип инвестиция през 2022-а година

Как да се възползвате оптимално от капиталовите благоприятни условия

Над 1,4 милиона кредитополучатели с закрепен лихвен % ще би трябвало да възобновят ипотеката си през 2023 година, съгласно разбор на Службата за национална статистика на данни на Bank of England. Средната ипотека с променлива рента сега е 4,41%, а покупко-продажбите с закрепен лихвен % стартират от към 5%.

Банките покачиха офертите си за ипотечни заеми, откакто BOE увеличи лихвените проценти от 0,1% през декември 2021 година до 3,5% предишния месец, с цел да укроти двуцифрената инфлация. Очаква се лихвите да доближат сред 4% и 4,5% тази година.

Наемодателите са изключително чувствителни по въпроса на възходящи лихвени проценти. Над една трета от покупко-продажбите изтичат през идващите две години и тогава наемодателите ще би трябвало да избират сред увеличение на наемите, с цел да покрият разноските си, или продажба.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР