Паякообразните са сред тези представители на фауната, които предизвикват най-много

...
Паякообразните са сред тези представители на фауната, които предизвикват най-много
Коментари Харесай

За скорпионите от А до Я

Паякообразните са измежду тези представители на фауната, които провокират най-вече уплахи измежду хората. И в случай че за паяците съществува даже термин за страха от тях, наименуван арахнофобия, то за различен представител на същия клас безгръбначни няма термин, въпреки страхът да надвишава този от паяците и то напълно справедливо. Става въпрос за скорпиона.

Защо това осемкрако безгръбначно не е удостоено с такова внимание? Най-вероятно тъй като скорпионът, за разлика от своя роднина паяка, не избира жилищата на хората за собствен дом.

Неговото място е измежду природата, като пустините са добра среда за устройване на живота на скорпионите. Все отново те са доста типове и някои от тях са към нас, когато излезем на разходка измежду природата, даже напълно покрай жилищата ни, по тази причина е добре да знаем повече за тях, освен от любознание.

Запознаването със скорпиона би трябвало да стартира с отговора на въпроса къде е мястото на това живо създание измежду животинското царство? Насекомо ли е скорпионът?

Класификация на скорпионите

Много хора са уверени, че щом представител на фауната е пълзящо творение, има доста крайници и антенки, то принадлежи към фамилията на насекомите. Объркването идва от обстоятелството, че скорпионите имат сходна конструкция като на насекомите, хранят се с идентична храна и са членестоноги. Затова е нужно по-подробно вглеждане в класификацията.

Скорпионът принадлежи към тип Артроподи, клас Паякообразни и семейство Скорпиони. В момента скорпионите са обединени в към 20 фамилии, с 200 типа в тях. Някои от фамилиите са показани единствено от един или два типа.

Това са разред безгръбначни животни с 8 крайници, принадлежащи към класа на Паякообразните. Те са от разред Членестоноги и мат типичната конструкция, присъща за всички тях. Така че скорпионите не са инсекти.

Характеристика на скорпионите

 Факти за скорпионите

Като всички Членостоноги скорпионът е формиран от главогръд, съединени глава и гръд, и коремче. На главогръда има две двойки устни крака и четири двойки ходилни крачета. На предната страна на главогръда има две междинни и още няколко двойни странични очи.

В коремчето ясно са сегментирани два дяла: по-широк челен и заден във тип на опашка, който най-после приключва с отровно жило. На устните крака се следят добре развити солидни щипци.

Объркването на скорпиона с паяците и акарите идва поради общата им подредба към Артроподи и Паякообразни. Те обаче нямат отровно жило като скорпиона.

Размерите им варират в необятни граници. Най-големият скорпион е тропическият, доближава до 23 сантиметра и тежат до 56 грама. Най-известен е императорският, само че той доближава единствено 20 сантиметра. Най-малкият е открит едвам преди 6 години. Той е дълъг по-малко от сантиметър

Разпространение на скорпионите

Антарктида е единственото място на Земята, където няма скорпиони. Повечето от животните не са рискови, те избират да не пресичат пътищата си с индивида, само че има и трагични срещи, с които хората би трябвало да се преценяват, тъй като това животно е тук от повече от 220 милиона години и ще ни надживее. Скорпионът е устойчив на радиация и също така може да мине без вода през целия си живот, дълго претърпява и без храна, тъй че той е същинският стопанин на Земята.

Поведение на скорпиона

Скорпионът е див звяр, деен през нощта. Има феноменално зрение поради няколко чифта очи. Животното има ъгъл на зрение от 360 градуса. Скорпионите улавят вибрациите на въздуха, основани от крилете на молци, усещат и вибрациите на пясъка, основани от придвижването на жертвата. Косъмчетата, с които е покрито тялото им, не са нито декорация, нито за топлота. Те са тип антени.

Противно на упованията обаче, скорпионът не е безспорен див звяр, който атакува всичко, което мърда. Сами по себе си, те не са нападателни. Колкото и чудно да наподобява, даже див звяр, който е по-малък от скорпиона, може да го надвие. Скорпионът сигурно ще загуби дуела с богомолката.

Тези животни се движат доста постепенно, с изправена опашка и протегнати напред щипки. За ориентир му служат стърчащите напред косъмчета на крачката му. При допиране онлайн създание, скорпионът или го сграбчва незабавно, с цел да го изяде, или отстъпва, като извива опашката над главогръда и заплашително я размахва наляво и надясно.

 Гигантски скорпион

Любимото им място за криене е под камъни, под кората на дърветата и в дупките на някои животни. Тъй като са топлолюбиви, живеещите високо в планината заспиват до пролетта.

Хранене на скорпионите

Скорпионът може да гладува дълго време. Той може да изкара без храна до 3 месеца. Тъй като не могат да устоят на топлината, те ловуват главно нощем. Хищници са. Паяците, насекомите и многоножките са нормално храната на скорпиона. Дори мишките и дребните гущерчета могат да станат жертва на по-едрите типове обаче.

Обикновено скорпионът раздира и изяжда жертвата си, само че в случай че тя е по-голяма или оказва опозиция, той първо я убива, като я убожда и вкарва отровата си в нея. Дребните безгръбначни незабавно умират от отровата на скорпиона и биват изядени. Някои инсекти обаче могат да живеят още няколко дни след убождането. Има типове скорпиони, които въобще не пият вода в никакъв случай през живота си. За други неналичието на живителната течност не е проблем.

Размножаване на скорпиона

Брачният интервал е прекомерно забавен при скорпиона. Мъжкият хваща своята годеница за щипките и те танцуват и се допират с антенките си, известни като хелицери. По време на танца мъжкия отделя семенна течност на земята и води женската над нея.

Повечето женски раждат дребните си живи. Има и яйцеживораждащи. При раждането дребните са доста дребни и безпомощни. Майката ги качва на гърба си и ги носи. Те остават на гърба на родителката си към седмица. След като сменят първата си кожа, дребните слизат от гърба на женската и стартират да се хранят с намиращите се в близост инсекти.

Интересно е размножаването при скорпионите, както и тяхното държание. Скорпионите са едни от най-странните родители. Някои убиват дребни инсекти и с тях хранят потомството си, до момента в който други изяждат личните си деца.

Скорпионите в България

Видовете скорпиони, които се срещат най-често в България са дребни и стигат не повече от 4-5 сантиметра. Поради дребните им размери количеството на отровата им е напълно нищожно за индивида. При захапване от скорпион в България няма заплаха за живота на потърпевшия. Подобно е на ужилването от оса или пчела. Но въпреки всичко би трябвало да отидете неотложно на доктор заради риск от алергична реакция.

 Черен скорпион

Отглеждането на скорпион като домакински любим не е публикувана процедура, само че все има хора, които ги отглеждат в терариуми. Те са лесни за гледане, защото се хранят един път на 3-4 дни с храна като в природата. Трябва и да се овлажнява със спрей въздуха към терариума им. Те не са контактни, само че могат да бъдат следени и бързо привикват със стопанина си.

Интересни обстоятелства за скорпионите

Освен скорпионите, които не пият вода, има и такива типове, които си я набират от листата на дърветата. Такива са тропическите скорпиони.

Някои типове скорпиони обичат да си взимат утринна баня от росата.

Скорпионите са чести посетители в домовете на хората, само че не обичат да живеят паралелно с тях.

Повечето типове са записани в Червената книга на предпазените животни от закона.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР