Пътят на българската държава към контролния пакет акции в дружеството

...
Пътят на българската държава към контролния пакет акции в дружеството
Коментари Харесай

Чешки медии разкриха как българската държава може да влезе в сделката за ЧЕЗ

Пътят на българската страна към контролния пакет акции в сдружението на ЧЕЗ у нас минава през извънсъдебно съглашение, настояват източници на чешки медии, които наблюдават от близко договарянията.

През 2016 година ЧЕЗ заведе арбитражно дело против страната поради нарушение на капиталовите контракти. Такива каузи водят и „ Енерго Про “, и „ И Ви Ен “. Макар и не публично оповестено, сумите на претенциите на трите компании стига до близо 2 милиарда лв., а съгласно някои – и повече. До съд се стигна, тъй като след митингите през 2012 година, които смъкнаха първия кабинет „ Борисов “, страната стартира прекроявания на законодателствата, а това, съгласно енергийните дружества, нарушава капиталовите им проекти и междудържавните спогодби за поощряване на вложенията.

Според топ медниджъра от ЧЕЗ Томаш Плескач, който дава отговор за задграничните интензивности на компанията, още преди да заведат делото през 2016 година ЧЕЗ е предложила на българската страна да сключат извънсъдебно съглашение. Тогава обаче реакция от българската страна не е имало.

От управлението на компанията настояват, че и в този момент, в хода на договорката, са предложили на българското държавно управление да взе участие в придобиването на активите на сдружението у нас, само че кабинетът е отказал.

ЧЕЗ предложил и на държавното управление в България да влезе в договорката, само че получил отказ; „ Инерком” има 9 месеца да заплати контрактуваната сума
Вече е мъчно да се планува дали ЧЕЗ ще разреши присъединяване на българската страна в договорка, поради арбитражното дело с искания до 500 млн. евро.

Това, което знаем сигурно, е, че ЧЕЗ желае да си получи парите и да се изтегли от България, с цел да влага в Западна Европа. Ясно е, че договарянията са усложнени поради делото. Ако в действителност в този момент пътят е през извънсъдебно съглашение, с цел да получи България контролния пакет в активите на ЧЕЗ у нас, остава въпросът какъв брой ще би трябвало да заплати българската страна отвън съда, означават чешките медии, представени от bTV.

Интересен въпрос поражда и решение на съда в Люксембург от последните дни, съгласно което арбитражните каузи сред страни членки на Европейския съюз са противозаконни. Адвокати занапред би трябвало да ревизират дали това важи и за делото сред ЧЕЗ и България. Ако се окаже, че съдът ползва тази смяна и към това дело, може това да е била повода чешката компания да форсира продажбата на активите си у нас.

Преговорите не престават, чака се на следващия ден да има решение в каква посока ще се върви. В момента юристите ревизират има ли въобще вид за смяна на към този момент подписания контракт. Ако те преценяват, че каквато и да било смяна, не би навредила на ползите им по линия на арбитража, то на следващия ден в най-хубавия случай биха споделили, че са отворени да се преразгледат клаузите. Тогава още веднъж ще стартира процедура по преразглеждане на контракта, който би трябвало да бъде утвърден от надзорния съвет на ЧЕЗ.

От компанията чакат това да е дълъг развой. Другият вид е компанията да пожелае да се придържа към към този момент подписания контракт и да остави България да се оправя с вътрешните си проблеми.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР