Пътувайки из страната можем да видим, че не малка част

...
Пътувайки из страната можем да видим, че не малка част
Коментари Харесай

Експерт: Много лозови масиви на практика са изоставени

Пътувайки из страната можем да забележим, че не дребна част от лозовите ни масиви са изоставени. Това може да се дължи на редица аргументи. БГНЕС беседва с специалист по тематиката, който описа на какво се дължи това и по какъв метод може да бъде променено.


" Най-вече наклонността е такава, че доста мъчно се гледат лозя поради неналичието на работна ръка и поради това, че когато върнаха земите на хората доста от огромните лозови масиви бяха раздробени на доста притежатели. Това съобщи в изявление за БГНЕС Станимир Стоянов, ръководител на Регионалната лозаро-винарска камара " Мизия " - Плевен. Стоянов изясни, че всеки притежател е получил по декар, два, при което доста мъчно е съумял да направи работещи структури и да продължи да отглежда лозята. Той означи, че единствено на някои места са съумели да го създадат. " При състояние, че в даден масив част от притежателите не подхващат никакви дейности да ги гледат и не ги отдават чартърен, лихва и така нататък, няма по какъв начин да продължи да се гледа и целият останал масив. Затова се получиха такива трендове - много от старите лозови масиви на процедура сега са изоставени ", уточни Стоянов.


Със лозаря коментирахме и какви са главните проблеми и провокации пред лозаро-винарския бранш. Според него измежду главните проблеми са неналичието на работна ръка и сложното развъждане на лозови масиви. " След рецесията с Ковид и сериозната финансова обстановка, в която се намира нашата страна, само че и освен тя, виното като артикул, който не е от първа нужда, не е елементарно да бъде осъществен ", изясни той.


Експертът акцентира, че и в този момент има държавни ограничения и финансиране, свързани с Ковид рецесията и войната в Украйна, които да подкрепят бранша, само че по думите му това не е задоволително, тъй като липсва по-дългосрочен проект.


" Въпреки всичко може би на нас ни липсва малко по-дългосрочен проект и тактика за деяние и по тази причина надлежно хората по-трудно виждат вероятност в сходни инициативи. Освен това лозарството е част от целия винен бизнес и няма по какъв начин да съществува настрана, тъй като винените лозя са суровина за винопроизводството, а и също така целият бранш е по-бавнооборотен от модерна позиция. За неговото структуриране, реализация, развиване и така нататък се изисква много време и вложения, а много хора не желаят да рискуват с сходни толкоз дълготрайни инициативи. Ако взаимно с страната осигурим добра тактика за развиването на бранша, която е много по-ясна в дълготраен и средносрочен проект, тогава може би много хора биха подхванали дейности във връзка с вложенията в грозде и винопроизводство ", счита той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР