Пътуванията на българите за Коледа и Нова година през тази

...
Пътуванията на българите за Коледа и Нова година през тази
Коментари Харесай

Европа и екзотичните дестинации са най-предпочитани от българите за Коледа и Нова година

Пътуванията на българите за Коледа и Нова година през тази година се възвръщат на равнищата от предпандемичната 2019 година, сочат данните на най-големите туроператори. Най-предпочитаните дестинации преди и по време на Коледа са огромните европейски столици със завърналите се коледни пазари, а за Нова година – по-топлите страни. Най-много проведени чартъри има за Анталия, Египет, Тайланд, Лапландия, Занзибар, Тунис, Албания, Йордания, Сицилия и Доминикана.

„ Интересна наклонност през тази година е, че има отлив от автобусните стратегии за празниците, тъй като хората с по-ограничени бюджети изобщо няма да пътуват поради високата инфлация. Всички останали избират самолетните екскурзии, при които се вижда сериозен растеж, даже спрямо 2019 година “, съобщи пред TravelNews Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) и шеф на „ Аполо “. Според нея е по-слаб ползата към автобусните стратегии за прилежащите страни – Гърция, Румъния, Северна Македония и даже към Истанбул в Турция. До Сърбия главно ще се пътува със личен превоз. Няколко автобусни стратегии има до турските курорти Кушадасъ, Чанаккале и Анталия.

Същата наклонност очерта и Димитър Балтов, зам.-председател на ОБТ и шеф на „ Руал травел “. „ Възвърнаха се пътуванията към огромните градски дестинации в Европа с обичайните пазари. Интересното е, че желанията са за пътувания със аероплан макар по-скъпите билети, а не с рейсове, както беше в предпандемичните години “, означи той. Според него максимален шлагер около Коледа през тази година е Виена, за където пътуват най-вече българи, като техният брой е по-голям даже от 2019 година Големи групи има за Прага, Будапеща, Рим, Париж, Лисабон и Лондон. Балтов акцентира, че е по-слаб ползата към прилежащите страни.
Хитът при чартърите за Нова година е Анталия, разгласи Бейзат Туналъ, шеф на туроператора „ ТЕЗ Тур България “. За турската ревиера има най-вече полети поради високия клас хотели, качество на храната, положително обслужване, детска стратегия и богато новогодишно шоу, уточни той. Компанията има 4 полета от София и един от Варна до Анталия. „ Дестинацията стремително се завърна на пазара и е желана от българите макар, че цените на хотелите в Турция се покачиха “, разяснява той. Туроператорът има и един чартър до курорта Хургада в Египет. Отделно ще изпрати зад граница голям брой българи по постоянните линии до Малдиви, Дубай и други дестинации.
Ръстът през тази година за Коледа и Нова година в пътуванията е доста огромен и надминаваме равнищата от 2019 година, сподели Румяна Юксел, шеф на „ Аква тур БГ “. Тя също означи Анталия като най-предпочитана дестинация поради близостта, качеството и цената. Компанията има чартъри от София, Пловдив, Варна и Бургас. Отделно има огромен интерес към Малдиви, Египет, Тайланд и Занзибар. „ Добра наклонност е, че се завърнаха ранните записвания за Коледа и Нова година “, добави Юксел. От друга страна се вижда „ зверско “ повишаване на цените. Тя даде за образец, че в Малдивите подвигат всички цени на хотелите с 4% след Нова година.

„ Всички стратегии са цялостни. През тази година имаме над 120% растеж в записванията за Коледа и Нова година по всички дестинации спрямо предходната година и даже от преди пандемията “, разгласи Георги Пасев, маркетинг управител на туроператора „ Абакс “, който провежда най-вече чартъри до разнообразни страни. Според него лека спирачка за пътуванията са по-високите цени на самолетните билети и хотелското настаняване. Но от компанията са създали всички цени по стратегиите си на база 1000 $ на звук керосин за самолетите и доплащанията от клиентите са по-малки за горивни такси.

През предходната година чартърите за празниците са били главно до Турция, Египет и Тунис поради пандемията. Докато в този момент има до повече дестинации. За Коледа има чартър за Египет, който към този момент е там. За Нова година има 5 полета от София до Египет и един от Варна, два до Тунис, 3 от София до Анталия и по един от Пловдив, Бургас и Варна, полет до Йордания, Занзибар, остров Пукет (Тайланд), Палермо (Сицилия), Тирана (Албания). Групи по постоянни линии изпращат до Рим, Дубай, Израел, Бали, Малдиви, Коста дел Сол, Португалия, Виена, Прага, Париж и други дестинации. „ На хората им се пътува макар високите цени. Те ги одобряват и се записват “, разяснява още Георги Пасев.

„ Голям растеж имаме за Коледа и Нова година, като са надминати равнищата от 2019 година “, изясни Елица Широкодолска, маркетинг управител в туроператора „ Онекс тур “. Тя дефинира като цяло годината за доста сполучлива, тъй като българите са пътували доста. Компанията провежда 3 чартъра до Египет и 5 до Анталия, от които един от Варна. Чартър прави и до остров Пукет с BH Air, който потегля на 26 декември 2022 година Широкодолска добави, че имат групи и по редица постоянни линии, най-много до Тайланд, Малдиви, Дубай и други дестинации.

Два чартъра до Лапландия прави туроператорът „ Планет травъл център ”. Управителят на компанията Дарина Стефанова, споделя: „ Лапландия е извънредно прекарване. Тъй като има доста малко места за настаняване е нужно да се създадат записвания от рано. „ От години организираме стратегии до Лапландия и работим с мрежа от извънредно положителни хотели. Предлагаме както по-бюджетни тризвездни хотели, по този начин и първокласни петзвездни комплекси с лична панорамна панорама “, посочи Стефанова. Пътуването е от 28 декември 2022 година до 2 януари 2023 година

Доминиканската република е една от най-атрактивните дестинации през последните години. За първи път в нея ще бъде проведено празненство с туристи от България и нашенци от Съединени американски щати, сподели Борис Карагеоргиев, шеф на туроператора “Мистрал травел ”. Компанията ще придвижи българския купонджийски дух на Пунта Кана в партньорство с BG VOICE от Съединени американски щати. Те оферират неповторимата опция за посрещане на новата 2023 година в компанията на Deep Zone, Галена, Тончо Токмакчиев, DJ Stenly, Фики и Краси Радков.„ Мистрал травел “ провежда пряк под наем полет на българската самолетна компания GullivAir с 335-местния Airbus A330 за пътуването, като няма спирки за зареждане. Полетите са на 27 декември 2022 година с връщане на 4 януари 2023 година

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР