Пътуването от Маями до остров Кий Уест, Флорида, невинаги е

...
Пътуването от Маями до остров Кий Уест, Флорида, невинаги е
Коментари Харесай

Плаващата магистрала, смятана за инженерно чудо

Пътуването от Маями до остров Кий Уест, Флорида, не всеки път е било толкоз нехайно, колкото е през днешния ден. В началото на XX век единственият метод да се стигне до най-южната точка на континенталната част на Съединени американски щати е бил еднодневно пътешестване с лодка, което зависело от времето и приливите и отливите.

Но с помощта на зашеметяващото инженерно знамение, известно като The Overseas Highway, което се простира на 181 км от южния завършек на континента през 44 тропически острова по 42 моста, пътуващите като че ли се носят по огърлица от мангрови гори и заливи, до момента в който карат към мястото, където се срещат Северна Америка и Карибите.

Отвъдморската " плаваща " автомагистрала на Съединени американски щати в действителност е замислена като надморска железопътна линия и e плод на въображението на визионерския разработчик Хенри Морисън Флаглър (известен като " Бащата на модерна Флорида " ). През 1870 година Флаглър съосновава Standard Oil Company дружно с бизнес магната Джон Д. Рокфелер и тя се трансформира в една от най-големите и мощни корпорации в света при започване на XX век.
 Снимка 624344

След като посещава Флорида и открива туристическия капацитет на " Слънчевия щат ", Флаглър насочва огромна част от благосъстоянието си в района, изграждайки първокласни курорти, които трансформират един от най-бедните щати на Съединени американски щати в зимен парадайс за пасажерите от Позлатената ера от Североизточните щати. И въпреки всичко няма метод гостите да стигнат до обилните, само че отдалечени курорти на Флаглър.
 5 от най-опасните пътища по света в Турция, Индия, Пакистан, Боливия и Нова Зеландия
5 от най-опасните пътища по света

Шофиране с риск за живота

Така през 1885 година Флаглър свързва поредност от разединени железопътни линии по атлантическото крайбрежие на Флорида от Джаксънвил, в северния завършек на Флорида, до Маями, покрай южния завършек на щата. Маями би трябвало да е краят на линията, само че когато Съединени американски щати стартира строителството на Панамския канал през 1904 година, Флаглър вижда голям капацитет за Кий Уест - най-близкото парче земя на Съединени американски щати до канала и най-дълбокото пристанище в югоизточната част на Съединени американски щати.

Оживеният център към този момент процъфтява с помощта на производството на пури, гъби и лов на риба (Кий Уест е най-големият град във Флорида до 1900 г.), само че отдалеченото местонахождение на острова прави мъчно и скъпо преместването на артикули на север. Затова Флаглър взема решение да разшири линията си на 251 км на юг до Кий Уест, най-вече над намерено море.
 Снимка 624343

Това по този начин наречено уголемение на Кий Уест е считано за невероятно от доста от неговите съвременници, даже е наричано като " Глупостта на Флаглър " от неговите критици. Между 1905 и 1912 година три урагана удрят строителната площадка, убивайки повече от 100 служащи. Невъзмутим, Флаглър продължава напред. Отнема седем години, 50 милиона $ (1.56 милиарда днес) и 4000 афроамерикански, бахамски и европейски имигранти, с цел да построят железопътната линия.

Всички те би трябвало да се борят с алигатори, скорпиони и змии, до момента в който се трудят в извънредно тежки условия. Когато железопътната линия най-сетне е приключена през 1912 година, тя е наречена " осмото знамение на света ".

" Фактът, че Флаглър финансира (повече от 30 милиона $ от това) от личния си джоб е много незабравим ", споделя историкът от Флорида Брад Бертели. " Джеф Безос или Бил Гейтс може да са в положение да го създадат през днешния ден. Илон Мъск с неговия SpaceX може да е най-хубавото модерно съпоставяне. "
 Снимка 624345

Железопътната линия работи до 1935 година, когато най-смъртоносният вихър опустошава хиляди релси. Вместо да бъде възобновен, шедьовърът на Флаглър е превъплътен, с цел да се приспособи към новооткритата обич на американците към колите. През 1938 година държавното управление на Съединени американски щати се заема да построи един от най-дългите надводни пътища в света, като разчита на видимо неразрушимите мостове на Флаглър, които могат да устоят на вятър от 322 км/ч.
 Панамериканска автомагистрала и какъв брой е дълъг най-дългият авто път в света
Най-дългият авто път в света

Магистрала като никоя друга

Така те асфалтират релсите, с цел да ги приспособят за коли, а новооткритата отвъдморска автомагистрала вечно трансформира отдалечената Флорида Кийс в процъфтяваща туристическа дестинация, каквато е през днешния ден. Повече от век след завършването на железопътната линия 20 от истинските мостове към момента транспортират пасажери от Маями до Кий Уест.
 Снимка 624346

Можем да пътуваме за по-малко от четири часа, само че заобикалянето по пътя е част от заниманието. Поредица от завладяващи спирки оказва помощ на пасажерите да оценят по-добре от една страна по какъв начин се е появило това инженерно знамение и от друга - неговото трайно влияние върху Флорида Кийс, означават от BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР