Пътуването на Узбекистан към независимостта: 33 години напредък и празнуване

...
©
- Авторско право Министерството на културата и туризма на Република
Коментари Харесай

© © - Авторско право Министерството на културата и туризма на Република Узбекистан Узбекистан  •  Актуализиран: 01/09/2023 - 16:10 часа

С хилядолетна история зад гърба си, човек може да се чуди защо гражданите на Узбекистан отдават толкова голямо значение на годишния си празник на независимостта, тази година само 33 години по-късно. Това не е просто почивен ден с фойерверки за децата.

Първото честване на Деня на независимостта на нацията, на 1 септември 1992 г., беше зашеметяващ вечерен фестивал в Ташкент, включващ стотици танцьори, музиканти и акробати и реч на тогавашния президент Ислам Каримов.

Ако миналогодишното събитие е някаква индикация, тазгодишните празници ще бъдат не по-малко пищни. Отцепването от Съветския съюз през 1991 г. беше историческо постижение. Но сегашният президент Шавкат Мирзийоев ще почувства, че той и неговата нация имат какво да празнуват тази година, включително нова конституция, последвана от президентските избори.

„Нашите креативни хора, които сега наближават 40 милиона, имат три- хилядолетна история на държавност, [и] богата и уникална култура“, каза Мирзийоев в обръщение към парламента по-рано тази година. „Всички сме отговорни за тяхната съдба, бъдеще и просперитет. В това отношение поддържането и укрепването на мира и стабилността в страната ще продължи да бъде нашата най-важна задача. реформи, инициирани от Мирзийоев. Въпреки че конкурентната демократична политика остава в процес на работа, новият основен закон има за цел да укрепи върховенството на закона и да разшири защитата на правата на човека.

Но най-видимите промени са настъпили в икономиката откакто Мирзийоев встъпи в длъжност след смъртта на Каримов през 2016 г. Фестивалът за Деня на независимостта ще се проведе в парка Янги („Нов“ на узбекски) Узбекистан в покрайнините на Ташкент, а „Нов Узбекистан“ е ребрандиране, приложено към редица промени, които започна почти веднага при новия президент.

Приватизацията и дерегулацията оказват драматично въздействие. Само през изминалата година са създадени 40 000 нови малки предприятия, докладва наскоро Мирзийоев на годишна конференция за предприемачеството.

Нови защити на инвестициите, облекчен валутен контрол, намалени търговски бариери, опростено данъчно облагане и други стимули помогнаха за привличането рекордните 10 милиарда долара чуждестранни инвестиции за 2023 г. Целите включват намаляване на участието на държавата в икономиката и повишаване на БВП от сегашните 80 милиарда долара до два пъти повече, до 4000 долара на глава от населението. Правителството си е поставило като политическа цел напредъка на нацията към статус със среден доход в света до края на това десетилетие.

Въпреки това, Денят на независимостта е и напомняне за някои от по-малко приятните наследства на съветска епоха. Разчитането на Съветския съюз на Узбекистан за производство на памук превръща района в огромна памучна плантация, първоначално за да замени вноса на памук от Съединените щати. Това разчитане на монокултура с интензивно напояване изисква почти унищожаване на местното производство на плодове, зеленчуци и зърнени култури. Но също така имаше опустошително въздействие върху околната среда в Узбекистан, със свиващото се Аралско море, някога четвъртото по големина вътрешно водно тяло в света, сега известен символ на това до какво може да доведе лошото управление на околната среда. Опустиняването се превърна в неотложен проблем за режима на Мирзийоев, подтиквайки големи усилия като засаждане на дървета и други опити за възстановяване на големи участъци земя, изгубени от пясъка.

Има големи промени, въведени в самата памукова индустрия, откакто Мирзийоев стана президент. Правителството премахна детския и принудителния труд в памукопроизводството. Тези постижения бяха признати от международната общност и бойкотът върху памука в Узбекистан беше отменен. А в и около Аралско море правителството също така изпълнява разширена програма за развитие, включително проучване на нефт и газ и частно финансирани планове за голям комплекс за добив и преработка на желязна руда.

Съветските енергийни нужди са също отчасти отговорен за прекомерната зависимост на Узбекистан от природния газ -- и текущите му енергийни проблеми. В продължение на много години Узбекистан беше „газовата провинция“ на Съветския съюз с всички проучвания, разработки, тръбопроводи и друга инфраструктура, насочена към извличане на максимални количества газ от земята и далеч към съветските индустриални центрове далеч на запад.

По-труднодостъпният петрол беше игнориран с предпочитание към „петролната провинция“ на СССР, съседен Казахстан. Много газови находища са към края на производствения си живот, в резултат на което износът на газ за Китай, който процъфтяваше, сега е спрян. Междувременно се полагат скъпи усилия чрез частни инвестиции за разработване на 103 потенциални петролни полета, пренебрегнати от съветските плановици.

Дългосрочните недостатъчни инвестиции в производството и преноса на електроенергия са довели до повтарящи се прекъсвания на електрозахранването в много части на Узбекистан , включително Ташкент. В момента правителството е във френетична програма за модернизация и модернизация и е поканило международни инвеститори да допълнят производството на конвенционална електроенергия с проекти за слънчева и вятърна енергия. Без тях плановете за растеж на икономиката биха били невъзможни.

В резултат на това министерството на енергетиката обяви откриването на ново мини водноелектрическо съоръжение или надстройка до подстанция почти ежедневно.

Във всеки случай нищо няма да помрачи настроението -- или светлините -- на Деня на независимостта.

Партньорско съдържание, представено от „Партньорско съдържание, представено от“ се използва за описание на съдържание на марката, което е платено и контролирано от рекламодателя, а не от редакционния екип на Euronews. Това съдържание се произвежда от търговски отдели и не включва редакционния персонал на Euronews или новинарски журналисти. Финансиращият партньор има контрол върху темите, съдържанието и окончателното одобрение в сътрудничество с комерсиалния производствен отдел на Euronews. ПОЛИТИЧЕСКИ РЕФОРМИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК УЗБЕКИСТАН
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР