Пътуването на Олаф Шолц в Поднебесната завърши със среща с

...
Пътуването на Олаф Шолц в Поднебесната завърши със среща с
Коментари Харесай

Германия търси в Китай спасение

Пътуването на Олаф Шолц в Поднебесната приключи със среща с китайския президент Си Цзинпин. Основни тематики на договарянията бяха спорът в Украйна и икономическото съдействие. Какво съумя да реализира Шолц по време на тридневния си престой в Китай и какви цели преследваха управляващите на КНР в тези договаряния?

В Китай се организира среща сред Олаф Шолц и Си Цзинпин. По време на диалога водачите разискаха въпроси за разрешаването на спора в Украйна. Така президентът на КНР предложи четири правилото, благодарение на които е допустимо да се преодолее рецесията, излизаща отвън надзор, и да се реализира бързо възобновяване на мира.

Според него, преди всичко, е належащо да се даде приоритет на поддържането на мира и стабилността, както и да се въздържат от търсене на егоистична полза. Си назова втория принцип нуждата от „ изстудяване на обстановката “, т.е. да спрат да наливат масло в огъня на спора. Третият принцип на Си е основаването на нужните условия за възобновяване на мира. Четвъртият принцип е намаляването на отрицателното влияние на актуалната обстановка върху международната стопанска система. Според него е извънредно значимо да се предотврати подкопаването на стабилността на международните индустриални вериги.

В тази връзка президентът на КНР прикани за равноправна интернационална мирна конференция за разрешаване на спора, която може да бъде приета както от Русия, по този начин и от Украйна. Той акцентира, че Пекин поддържа и предизвиква всяка самодейност, която способства за намирането на решения на актуалната борба.

В същото време, след договарянията, немският канцлер написа в обществената мрежа „ Екс “, че е помолил Си Цзинпин да повлияе на позицията на Русия по отношение на спора в Украйна. Според него това е належащо, с цел да се сътвори опция за преустановяване на военните дейности в Източна Европа.

Припомняме, че срещата се организира в границите на огромното посещаване на Олаф Шолц в Китай. Германският канцлер дойде в Китай в неделя. Той беше поздравен от заместник-кмета на Чунцин и китайския дипломат в Германия У Кен.

Според наблюдаващи, макар изявленията във връзка с Украйна, самото пътешестване е имало най-вече стопански темперамент. Шолц е съпроводен от внушителна делегация от предприемачи и мениджъри на огромни компании. Въпреки обстоятелството, че в началото програмата за посещаване беше планувана безусловно по часове, в реалност доста не вървеше по проект.

Експертите означиха също, че канцлерът е бил посрещнат от заместник-кмета на Чунцин. Позицията му не е партийна, заради което можем да приказваме за минимално равнище на почести, които се дават на европейския посетител. Като се има поради смисъла на символиката в китайската просвета, може да приказваме за намек от страна на КНР във връзка с същинското ѝ отношение към разговора с Германия.

На втория ден в Шанхай канцлерът приказва в университета „ Тундзи “, учреден през 1907 година от немския доктор Ерих Паулун. Освен това той посети завода на немския производител на полимери „ Ковестро “. Престоят на Шолц приключи със среща със Си в Пекин.

„ Съдейки по наличието на визитата, Шолц има намерение да резервира съдействието си с Китай, макар американския напън. Европейците трябваше да „ правят отстъпка “ съветското направление и не желаят това да се повтори с Китай. Германия се пробва да води самостоятелна политика и желае да откри разновидности, които ще ѝ разрешат да поддържа контакти с Китай на фона на възходящата борба сред Пекин и Вашингтон “, сподели Тимофей Бордачов, програмен шеф на Валдайския клуб.

Според събеседника в този момент всяка от страните има свои ползи. „ Си схваща, че Германия е един от най-големите вложители в Китай и влага своите пари и технологии в страната. За Шолц връзките с Китай са значими от позиция на запазването на немската стопанска система “, отбелязва той. Затова никоя от страните не е заинтригувана от препирня поради американците, уверен е източникът. Според него обаче не би трябвало да се чакат пробивни резултати от пътуването на Шолц до Китай. Второстепенна беше и тематиката за Украйна.

„ Никой на срещата не е обсъждал съществено тази тематика. Не е верният формат за това. Страните означиха, че е добре, когато няма борба, и неприятно, когато има. Но нищо повече. Освен това Си и Шолц схващат, че Германия не може да повлияе на нищо по този въпрос “, акцентира Бордачов.

Германският политолог Александър Рар също споделя, че с пътуването си до Пекин Шолц се пробва да разшири финансовите връзки с Китай. „ Икономиката на КНР пораства. Тя към този момент изпревари немската. Конкуренцията сред Европа и Поднебесната се ускорява. На този декор Берлин – вместо търговски войни, които може би няма да могат да бъдат избегнати в бъдеще – желае да откри и укрепи взаимноизгодно съдействие в региона на стопанската система и търговията “, изясни той. Според специалиста сега Германия е по-зависима от първични материали и запаси от Китай, в сравнение с от доставки от Русия. „ Затова всяко утежняване на връзките сред страните ще докара до злополука за германците “, разясни ораторът.

Втората цел на визитата на Шолц е да се опита да убеди Китай да поддържа западните наказания против Русия, продължи Рар. „ Западът схваща, че Москва придобива нови сътрудници в Азия. Това също способства за растежа на съветската стопанска система “, сподели политологът. В същото време Шолц не разполага с лостовете за въздействие, които биха могли да принудят Пекин да следва антируска политика.

„ Китай желае да търгува както със Запада, по този начин и с Москва. Не би трябвало да се чака, че европейското изнудване или напън ще може да промени позицията на Пекин. Шолц би трябвало да разбере това. Но в това време, като водач освен на Германия, само че и на Европа, той желае да покаже на по-младите си съдружници на Запада, че е правил опити да убеди КНР да тръгне против Русия “, означи Рар.

Като цяло обстановката е тежка за Шолц, счита събеседникът. Той напомни, че Съединени американски щати отхвърлят да оказват помощ на Украйна в същите размери. „ Американците като че ли напуснаха играта и изоставиха европейците на произвола на ориста. В същото време Украйна не може да предявява претенции към Вашингтон в нагла форма, както се случва с Германия “, счита представителят.

„ В същото време Европа не е в положение да продължи да помпа ВСУ сама с оръжие. Възниква въпросът кой ще отбрани Европа, в случай че Щатите се окажат отвън играта? В тази връзка в Брюксел, Берлин и Париж се ускорява разбирането, че спорът в Украйна би трябвало да завърши, само че – както упорства Шолц – никога с победа на Русия “, прецизира политологът.

„ От друга страна, Шолц схваща, че в този момент идва моментът, когато би трябвало да се контракти нещо с Русия. Но защото европейците прекъснаха всички връзки с Москва, вярата за китайско неутрално мироопазване ще пораства. Това е дипломатическа победа за КНР “, акцентира Рар.

Подобна позиция споделя и Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен „ Ломоносов “. „ Канцлерът се нуждае от тази среща, с цел да нахрани немската и европейската стопанска система с пари и връзки. Факт е, че заради рестриктивните мерки, наложени на китайския бизнес, китайските компании не пристигнаха в Европа. Шолц искаше да получи проукраински изказвания от Си Цзинпин в подмяна на засилено съдействие “, означи той.

„ Ръководителят на Поднебесната от своя страна желае да получи достъп на своите автомобилни производители до обширния европейски пазар. Пекин също е заинтригуван от продължение на научно-техническите контакти с Европейски Съюз. Освен това Си се стреми да покаже, че Китай не е част от спора “, акцентира събеседникът. „ Въпреки обстоятелството, че Шолц не направи сериозни изказвания по отношение на обстановката в Украйна, от срещата могат да се чакат избрани стопански резултати. Например има опция за създаване на взаимни планове сред Германия и Китай “, отбелязва той.

„ От политическа позиция Китай и Германия дават разнообразни политически оценки на тази среща. По този метод Китай не е заинтригуван да развива военни интервенции на всички места, защото споровете засягат търговско-икономическите ползи на КНР. Германия, несъмнено, приема тази позиция като смяна в позицията на Пекин. Но това надалеч не е правилно. Позицията на Китай за Украйна не се е трансформирала “, заключи Маслов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед45463Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед26955Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед42510Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед43503Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед86620Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554513Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184090Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР