Пациентски организации Заедно с теб излязоха с мерки за това

...
Пациентски организации Заедно с теб излязоха с мерки за това
Коментари Харесай

Пациенти обясняват как може да се пребори мораториумът за нови лекарства

Пациентски организации " Заедно с теб " излязоха с ограничения за това по какъв начин мораториумът за нови медикаменти въпреки всичко може да бъде преодолян. 

Мораториумът Здравната каса да заплаща нови медикаменти през 2018 година беше признат дружно с бюджета на Касата за следващата година. Президентът Румен Радев наложи несъгласие на текстовете, само че то беше преодоляно от Народното събрание. 

Според настоящото законодателство не могат да се вършат ремонти по същите текстове в Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 година три месеца след приемането му.

Затова пациентските организации оферират незабавно до края на 2017 година да приключат договарянията на НЗОК за отстъпки с Притежателите на позволение за приложимост на медикаменти за утвърдените от комисиите 32 новаторски молекули, с цел да могат да влязат в Позитивната листа на НЗОК за 2018 година и да изчакат рухването на мораториума.

Пациентските организации изясняват, че по тяхна информация тези договаряния са замразени, само че в случай че те не приключат незабавно, ще се забави обезпечаването на лекуването на пациентите. 

Те оферират още профилираната Комисия за одобрение на нови лечения, предлагана от здравното министерство, да проработи краткотрайно и палиативно, до момента в който изтекат изискваните по закон три месеца от приемането на бюджета. 

" Бихме приели реимбурсирането на тези молекули, които се покриват от здравните фондове на 9 европейски страни като изискване, защото множеството от тези, които аплайват в НЗОК дават отговор на това условие ", акцентират от " Заедно с теб ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР