Пациентите, страдащи от ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи

...
Пациентите, страдащи от ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи
Коментари Харесай

Пациентите с ХИВ няма да останат без лекарства


Пациентите, страдащи от ХИВ, туберкулоза, психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на опиоиди,няма да останат без нужните им лекарствени артикули. Това дадоха обещание от Министерство на здравеопазването. Изявлението идва във връзка тъжби на фармацевтични компании против решението за доставка на лекарствени артикули, отпускани по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 година за реда за възнаграждение от републиканския бюджет за лекуването на български жители за болести отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, за лекуване на пациенти със съответните болести и разстройства.

Жалбите касаят единствено 4 от общо 32 обособени позиции. От екипа на Кирил Ананиев обясниха, че по позициите, за които има определени реализатори, министерството завършва процедурите по сключването на контракти с класираните преди всичко участници. И прецизираха, че от подписаните контракти, поръчките са връчени на търговците на едро, като надлежно медикаментите се доставят в лечебните заведения.

Ускорена процедура е открита за недоговорените позиции. До сключването на договорите по останалите, нито един пациент няма да остане без медикаменти и няма да прекъсне лечението си, безапелационни са от здравно министерство. За задачата са планувани вътрешни преразпределения на количествата лекарствени артикули, налични в лечебните заведения и в запаса на Министерството на здравеопазването.

Свързани публикации.. Одобриха ограниченията против реекспорта на медикаменти 0 Цацаров желае смяна в концепциите на лечебните заведения 0 Аркади Шарков: Единният финансов стандарт ще спре спомагателното материално стимулиране 0

Припомняме, че с Решение № РД-11-5/08.01.2018г. на Министерството на здравеопазването е открита и извършена процедура за възлагането на социална поръчка за доставка на лекарствени артикули, отпускани по реда на Наредба №34 от 25.11.2005 година за реда за възнаграждение от републиканския бюджет за лекуването на български жители за болести отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване за 2018 година

Процедурата включва 32 обособени позиции за лекарствени артикули за пациенти с HIV, с туберкулоза и пациенти с психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на опиоиди.

В началото на седмицата три пациентски организации сигнализираха, че над 700 ХИВ положителни българи могат да останат без медикаменти. По думите на Александър Миланов от Национална пациентска организация, казусът се корени в търговски спор сред няколко фармацевтични компании и процедурата за доставка на медикаментите, която се апелира сега. "Едно обжалване на публичната поръчка може да докара до действителна заплаха ХИВ позитивните да останат без лекарства. В момента в България се вкарват по този начин наречените генерични медикаменти - те ще спестят милиони на страната. Наистина желая обществото да се запознае повече с заболяването ", разяснява той пред Bulgaria ON AIR.

Още от диалога може да видите във видеото:



Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР