Пациентите, диагностицирани с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), са изложени на

...
Пациентите, диагностицирани с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), са изложени на
Коментари Харесай

Пациентите с хронично бъбречно заболяване са изложени до 14 пъти по-голям риск от смърт от сърдечносъдов инцидент

Пациентите, диагностицирани с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), са изложени на до 14 пъти по-голям риск от гибел от сърдечносъдов случай.

Опасността да получат инсулт или инфаркт е 6 пъти по-голяма от това да развият бъбречна непълнота.

Това стана ясно по време на семинар за публицисти – „ Болен бъбрек – болно сърце “, проведен от АстраЗенека България във връзка идния Световен ден за битка с бъбречните болести.

„ ХБЗ е тясно обвързвано със сърдечносъдовите болести и със захарния диабет. 63% от пациентите с ХБЗ страдат от сърдечносъдово заболяване. Ако човек развие диабет, заплахата от увреда на бъбреците и сърцето е доста огромна. И противоположното – в доста от случаите пациентите с повредени бъбреци имат висока кръвна захар и сърдечни проблеми. Това е циничен кръг, от който мъчно се излиза. Едното заболяване доста постоянно утежнява другото ", изясни доктор Диляна Николова, шеф на поделение по нефрология към Клиника по вътрешни заболявания „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “.

Ето за какво пациентите с диабет, високо кръвно, сърдечносъдови болести би трябвало да наблюдават постоянно здравето на бъбреците си. Това се прави с две налични проучвания – серумен креатинин (и пресмятане на скорост на гломерулна дестилация – eGFR) и албумин в урината.

Препоръката е пациентите да ги вършат най-малко веднъж в годината и при стойности отвън референтните наложително да се съветват с нефролог.

Нефрологът може да изпише модерно лекуване, което да забави прогресията на ХБЗ, да отсрочи диализата с години и да понижи доста риска от гибел. Бъбрекът страда безшумно. В първите стадии на ХБЗ постоянно няма признаци и единственият метод човек да откри дали бъбреците му работят вярно е посредством постоянни профилактични прегледи. “Според в този момент настоящите здравни правила, българите могат гратис да изследват креатинин и албумин един път на 5 години, което е извънредно незадоволително.

Изследванията за бъбречно здраве би трябвало да се вършат най-малко 1 път в годината. Особено значимо е да се промени регулацията, тъй че хората с диабет, сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане да получават постоянно проучване на серумен креатинин и албумин в урината.

Когато тези индикатори не са в норма, наложителна е консултация с нефролог “, описа Христина Николова, ръководител на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести (АПБЗ). Христина Николова показа, че следва стартирането на Национална просветителна стратегия за ХБЗ, която АПБЗ ще разгърне в българските лечебни заведения. „ Обезпокоително е, че всеки 5 -ти приет в болница пациент у нас има данни за понижена бъбречна функционалност.

Важно е да образоваме пациентите за бъбречното им здраве, да ги мотивираме постоянно да изследват бъбречните си индикатори и да се съветват с нефролог. Това може да избави живота им “, добави тя.

Хроничното бъбречно заболяване визира към 10% от възрастните хора по света, само че съгласно специалисти в България този % е по-висок. Хроничното бъбречно заболяване минава през 5 стадия. Нелекувано то може да докара до развиване на бъбречна непълнота или положение, при което бъбреците работят под 15% от потенциала си. В този случай единственият излаз за болния е диализа или трансплантация. Ако болестта е намерено рано и е назначено уместно лекуване и хранителен режим ранните стадии могат да бъдат обратими.

Симптомите на ХБЗ могат да бъдат суха и сърбяща кожа, по-често уриниране, оток към очите, подути крайници и глезени, мускулни крампи, проблеми със съня и концентрацията, липса на вкус и отмалялост. Основните рискови фактори, които могат да предизвикат появяването на ХБЗ, са диабет, високо кръвно налягане, фамилна обремененост. С придвижване на възрастта заплахата от появяването на бъбречни проблеми се усилва. " Най-добрият метод да запазим бъбреците си здрави е като поддържаме кръвното си налягане и холестерола в норма, съблюдаваме подобаващ хранителен режим и спортуваме задоволително, не пушим. Хората с диабет би трябвало деликатно да наблюдават равнищата на своята кръвна захар и да я поддържат в норма, а тези, които към този момент са диагностицирани с ХБЗ, да съблюдават прецизно лечението си ", добави доктор Николова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР