Пациенти с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или

...
Пациенти с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или
Коментари Харесай

Промените в Закона за здравето, гарантиращи правата на психичноболните, вече са в НС

Пациенти с открито съществено нарушаване на психологичните функционалности (психоза или тежко личностово разстройство с психотична декомпенсация) или с изразена трайна психологична увреда вследствие на психологично заболяване да имат право да употребяват услугите на психотерапевт, правист и духовник. При тези от тях, които заради болестта си могат да извършат закононарушение, представляващо заплаха за близките, използването на услугите на психотерапевт, правист и духовник ще се прави след оценка на степента на риска, избрана в одобрения медицински стандарт „ Психиатрия ”.

Това се предлага с промени в Закона за здравето, импортирани от депутатите от краткотрайната парламентарна комисия за отбрана на правата на психичноболните пациенти.

Припомняме, комисията бе формирана от депутати от всички парламентарни групи и имаше за задача да изготви законодателни промени, които да подсигуряват правата на психичноболните у нас. Последното ѝ съвещание се организира през вчерашния ден, като на него депутатите одобриха единомислещо направените промени, които през днешния ден са импортирани в деловодството на Народното събрание. В добавка народните представители от комисията взеха решение Здравното и Финансовото министерства да внесат в Министерски съвет план на разпореждане, с което се отпускат спомагателни 2 млн. лева за психиатричната помощ за тази година, като средствата са планувани за 237-те непрекъснато пребиваващи в държавните психиатрични лечебни заведения пациенти. Те взеха решение също по този начин идната година да бъдат отпуснати спомагателни 30 млн. лева за бюджетната стратегия на Министерство на здравеопазването „ Психиатрична помощ “. Предвижда се тези средства да се разпределят сред държавните психиатрични лечебни заведения и комерсиалните сдружения, упражняващи тази активност – Центрове за психологично здраве, клиники и отделения в многопрофилните лечебни заведения.

С измененията в Защитена зона, импортирани от депутатите, се планува основаването на комисии за психологично здраве към общинските препоръки на общините, на чиято територия действат лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ, центрове за психологично здраве и/или профилирани клиники и отделения към многопрофилни лечебни заведения, в които се прави лекуване на лица с психологични разстройства, с присъединяване на гражданското общество и неправителствени организации, работещи в областта на психологичното здраве. Тези комисии ще следят активността на лечебните заведения за съблюдаване правата на пациентите в процеса на даване на психиатричната грижа и лекуване, ще подкрепят ресоциализацията на лицата с психологични разстройства и ще уведомяват министъра на опазването на здравето и органите на прокуратурата за установени нарушавания.

С препоръчаните промени в Закона за здравето се вкарва още възбрана на всяка форма на грубо, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказване по отношение на лицата с психологични разстройства по време на лекуването им. За нарушаване ще се счита и слагането на човек в неподходящи условия за осъществяване на психиатрична грижа и лекуване, неналичието на задоволително жилищна повърхност, храна, облекло, отопление, осветяване, проветряване, качествено здравно обслужване, условия за двигателна интензивност, продължителна изолираност без опция за другарство, голословни ограничения за физическо ограничение, както и други сходни дейности, бездействия или условия, които уронват човешкото достолепие, нараняват пациента или пораждат възприятие на боязън, незащитеност или непълноценност, гласят текстовете в законопроекта.

Регламентира се също по този начин при всички случаи и болести, когато положението на пациента го постанова, средствата за ограничение постоянно да се употребяват за допустимо най — къс интервал от време, а не за избрана позволена оптималната дълготрайност. Условията и редът за използване на краткотрайно физическо ограничение ще бъде регламентиран с разпоредба, издадена от министъра на опазването на здравето взаимно с министъра на правораздаването. Прилагането на ограничения за краткотрайно физическо ограничение ще се прави единствено като последна мярка, с цел да се предотврати непосредствена щета за самите пациенти или за близките.

Предвижда се настояванията за наложително настаняване и лекуване да се преглеждат от съдии, които имат специфична подготовка в региона на правата на хората с увеждания или имат ефикасен достъп до профилирано образование. Особено внимание се обръща по настаняването за наложително лекуване на малолетно лице, навършило 16-годишна възраст, като задачата на нормативните промени е да се подсигуряват ползите и запазят правата на лицата, по отношение на които тази мярка би трябвало да бъде приложена.

Предлага се основаването и поддържането на Национален длъжностен указател на лица с психологични разстройства, регламентирано в в този момент настоящ текст на Закона за здравето, да отпадне, защото съществуването на сходен указател има дискриминиращ темперамент.

Предвижда се, когато според настоящото законодателство се изисква засвидетелствуване на психологичното здраве на лицето, това да се прави с издаване на медицински документ от доктор при условия и ред, избрани от съответния нормативен акт.

Всички препоръчани промени и претекстовете към тях вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР