Пациенти с комбинация от няколко вируса напълниха спешните кабинети и

...
Пациенти с комбинация от няколко вируса напълниха спешните кабинети и
Коментари Харесай

С букет от вируси посрещаме 2024 г.

Пациенти с композиция от няколко вируса изпълниха незабавните кабинети и нарушиха празничното успокоение на персоналните лекари. Пред “Труд news ” медици разясниха, че към момента са редки случаите на грип, само че множеството от хората с инфекции се оплакват, че на първо време са били повалени от висока температура, а по-късно се появявали мускулни болки, повръщане и стомашни конвулсии.

Доцент Атанас Мангъров, който завежда детското поделение в Инфекциозна болница, изясни, че постоянно дребните пациенти са с извънредно надути лимфни възли и мощни болки в гърлото. Нерядко вирусните инфекции били съпроводени и от обриви по тялото.

Доктор Петя Иванова, която е персонален доктор и педиатър, сподели, че има доста аденовируси, риновируси, Коронавирус и ентеровирусни инфекции. Освен това много постоянно пациентите се оказвали с микоплазмени пневмонии, което не е било толкоз постоянно срещано в предходни години. Имало и доста малчугани с херпангини, коксаки вируси и варицела.

Джипита разясниха пред “Труд news ”, че през декември изненадата пристигнала от комбинацията на вируси и дадоха образец за случаи на ковид с варицела, на Коронавирус с аденовирус, херпангини в композиция с инфектиране на уши. Често при последната композиция се стигало до остри отити и се налагало да се прави парацентеза (пробиване на тъпанчето със специфична игла под локална анестезия, с цел да се сътвори опция за оттичане на образувалия се в тъпанчевата празнина гноясал ексудат).

Медиците предизвестяват, че не трябва да се вършат опити за лекуване на вирусните инфекции с антибиотици, тъй като те не се повлиявали от тях. Обикновено третият ден след началото на признаци на болестта бил индикативен дали има и бактериална зараза. Ако има по-сериозни прояви: мъчно дишане и преглъщане, заглъхване на ушите, гнойни тайни от носа, конюнктивити, влажна кашлица, продължаваща обща изнемощялост и фебрилитет не трябва да се чака, тъй като едно бактериално наслагване може да стане и доста бързо и би трябвало да бъде посетен доктор, поучават експертите. Те акцентират, че при децата методът би следвало да е по-различен, защото при тях процесите постоянно се развиват извънредно бързо. При висока температура, която се демонстрира вечерта и продължава и на сутринта, прегледът при доктор е наложителен.

Преди празниците основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев предизвести, че грипът към този момент заема своята територия. Той акцентира, че равнищата на заболяемост са както в миналата година. Пикът се очаквал в края на януари.

Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че сега 2 пъти повече са случаите на Коронавирус, които се записват, по отношение на грипа. Настанените в лечебни заведения на ден варират сред 350 и 400, а тези на интензивно лекуване са сред 30-40 души, а в множеството случаи протичането не е толкоз тежко.

Грипът може да върлува до 14 дни

Настинката продължава сред 7 и 10 дни

Продължителността на вирусните инфекции може да варира според от редица фактори, в това число вида на вируса, здравословното положение и възрастта на болния, както и съществуването на съпътстващи здравословни положения.

Обикновената простуда нормално продължава сред 7 и 10 дни, до момента в който грипът може да върлува до 14 дни, с следваща отмалялост и понижена продуктивност. Ангината и гастроентеритът също имат своите характерни времеви рамки за възобновяване.

Основните стъпки за справяне с вирусни инфекции включват:

– отмора: обезпечаването на задоволително време за оставане вкъщи е извънредно значимо за възобновяване, защото тялото се нуждае от сила за битка с инфекцията;

– здравословно хранене: уравновесеното хранене поддържа имунната система и оказва помощ за бързото възстановяване;

– банкет на задоволително течности: хидратацията е основна, изключително при признаци като температура и диария;

– лекарства за облекчение на признаците: обезболяващи и деконгестанти (група медикаменти, които провокират отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки признаците, свързани със запушения нос).

Ваксината не влиза в календара

Варицела върлува във Великотърновска област

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

33 случая на варицела са регистрирани във Великотърновска област единствено за седмица. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия в остарялата столица. Данните са за интервала 11-17 декември. 27 от заболелите са от община Велико Търново, четирима са от община Елена и двама – в региона на Свищов. За съпоставяне при започване на декември болните в региона са били 15.

Справката за записаните заразни и паразитни заболявания в района демонстрира още, че към края на декември е имало пет нови случая на скарлатина и един на туберкулоза. Болният от туберкулоза е регистриран в регионалния център.

В България имунизацията за варицела не влиза в имунизационния календар и родителите, в случай че желаят би трябвало да я заплатят.

Преди няколко месеца основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев разгласи, че са направени първите стъпки за включване на имунизацията против варицела в имунизационния календар. Той изясни, че административни спънки са причина за това, че още е не станала наложителна.

Covid заразява цели фамилии

Във Варна към този момент има случаи на грип, риновируси нападат дребните

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Във Варна към този момент са налице първите лабораторно потвърдени случаи на грип – вид А и вид В. Според данните на РЗИ в седмицата преди Коледа те са били единствено 5, само че съгласно персонални лекари боледуващите са повече. Пред кабинетите в първия ден след празниците се извиха опашки от пациенти с температура. “Идват инфектирани цели фамилии. Преобладаващата част са с Covid, който протича относително лека, само че с повече от 4-5 дни нараснала температура и мощна отмалялост. При дребна част от пациентите има и загуба на подушване. Тъй като към този момент няма карантина, ги съветваме да си стоят вкъщи най-малко седмица ”, сподели пред “Труд news ” доктор Каролина Златева, общопрактикуващ доктор и педиатър. Според нея децата карат най-леко Covid, само че по-малките, които посещават ясли и детски градини, всеобщо се заразяват с риновируси. След изобилната хрема, която затруднява дишането, се появява и мъчно отшумяваща кашлица. Поне месец кашлица е най-тежкото затруднение и от Covid, а при подрастващите се появява най-често ларингит, обясниха персонални лекари. Според тях се усилват възрастните с гнойни ангини и херпеси след прекарани респираторни инфекции, само че към момента заболяемостта е надалеч от пиковите равнища.

Клиенти пазарят с маски в магазините

Несъществен спад на болните в Шуменско

Цветелина Георгиева,
ТРУД NEWS, Шумен

По-малко са случите на остри респираторни болести и грип в Шуменско през миналата седмица, по отношение на миналата, само че спадът е нищожен.

Лични лекари са записали 88 пациенти против 92-ма за миналата седмица, оповестяват от Регионалната здравна ревизия с ангажимента, че това са хора, които са потърсили лекарска помощ.

В комерсиалните обекти на Шумен се виждат клиенти, които пазарят с маска на лицето. Това обаче не са заболели, а по-скоро хора, които желаят да се предпазят поради огромния напор в магазините в празничните дни.

Расте броят на пациентите в Белодробна болница

В Бургас има повече Covid

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

В Бургас има доста заболели с Covid. Случаите са увеличени, спрямо интервала преди празниците. Това сподели инспекция в медицинските лаборатории в града.

“Само през днешния ден имаме пет позитивни проби от ковид. Грип също има, само че по-рядко ”, споделиха медиците от лаборатория в центъра на Бургас.

В отделението на Белодробната болница заболели има, въпреки че не е запълнено. “Не можем да приказваме за взрив на болестта, само че пациентите се усилват ”, обясниха лекарите.

Топлото време отприщи инфекциите при децата

В Благоевград има напор при джипитата

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Необичайното топло време отприщи вируси и настинки най-вече при децата в Благоевградско, установяваха джипита от Пиринско.

Заради стоплянето децата играят на открито повече, потят се и настиват, споделят медиците. Но и си предават вирусни инфекции едно на друго. Те се демонстрират с усилена кашлица, хрема, при едни има температура, при други няма.

Лекари забелязали, че вирусите тази зима удрят децата и в ушите, което било много мъчително.

Има повишен поток от дребни пациенти при детските лекари. А при възрастните обикаля най-вече по-лек вид на Covid.

Мярката бе анулирана в края на юли

Гърция връща маските на закрито

Бойка Атанасова,
наш сътрудник в Атина

Гърция вкарва целесъобразен режим за носене на маски в лечебни заведения и институции за хора със здравословни проблеми.

След увеличение броя на случаите от ковид и грип, регистрирани през последните седмици, специалистите са разтревожени от нараствания брой болни.

Препоръчва се потребление на маски в лечебните заведения. Очаква се комисиите за надзор на болничните инфекции, които въз основата на данните, с които разполагат да решат дали маските да са наложителни.

Мярката за наложително носене на маска в здравни заведения беше анулирана в края на юли тази година, както и наложителният бърз тест от работещите в тези структури, които не са имунизирани против COVID-19.

Медикаментът коства 2154 лева

Няма мераклии за скъпите хапчета за ковид

Няма мераклии за скъпите хапчета за Коронавирус – Paxlovid, създадени от американската компания Pfizer. От средата на ноември препаратът е и в България, а цената му е 2154 лева Проверка на “Труд news ” сподели, че го има единствено в един аптечен склад, а фармацевти обясниха, че биха го взели оттова единствено при интерес. Собственици на няколко от огромните вериги аптеки признаха пред наши кореспонденти, че към този момент няма претенденти да закупят хапчетата. В опаковката има към 30 таблетки в два разновидността.

Paxlovid се прочу като лекарството, с което бе оздравял президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Лекарството към този момент е необятно публикувано в Съединени американски щати и се отпуска от персоналните лекари.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР