Патрулиращ полицай беше нападнат и изгорен до смърт от протестиращи

...
Патрулиращ полицай беше нападнат и изгорен до смърт от протестиращи
Коментари Харесай

В Перу изгоря полицай, подпален от протестиращите


Патрулиращ служител на реда беше атакуван и изгорял до гибел от протестиращи в перуанския район Пуно, като броят на жертвите на демонстрациите след свалянето на някогашния президент Педро Кастильо набъбна до 47, оповестиха управляващите, представени от Associated Press.

29-годишният Хосе Луис Сонко Киспе е патрулирал със собствен сътрудник в Хулиака, град покрай границата с Боливия и езерото Титикака, в понеделник вечерта, когато тe са били нападнати от навалица стачкуващи, която по-късно запалили автомобила им, съгласно полицейски отчети.

Партньорът на починалия служител на реда в патрулната кола Роналд Виласанте Токе сподели, че те двамата са били " арестувани и нападнати от към 350 протестиращи ", съгласно отчетите.

Виласанте е бил откаран в болница в Лима с голям брой пострадвания на главата след побой. Той сподели, че не знае какво се е случило с колегата му.

Премиерът Алберто Отарола удостовери гибелта на Сонко на сесия на Конгреса, като сподели, че служителите на реда са били нападнати от протестиращи.

" Полицията дойде на мястото и откри, че единият служител на реда е бил вързан и обичай, а другият, Луис Сонко Киспе, за жалост е умрял ", сподели той. " Той е бил изгорял жив в патрулната си кола. "

Отарола разгласи тридневен полицейски час от 20:00 часа до 4:00 сутринта в Пуно и ден на печал за починалите в сряда.

Службата на омбудсмана на Перу сподели, че от началото на митингите при започване на декември след уволнението на президента Педро Кастильо, 39 цивилни са били убити при конфликти с полицията, а други седем са починали при пътнотранспортни катастрофи, свързани с митингите, умрял е и въпросният служител на реда.

В понеделник бе обявено за смъртта на 17 души в понеделник в Хулиака, когато митингите за незабавни избори се възобновиха в подценявани от управляващите селски региони на страната, към момента лоялни към Кастильо, написа news.bg.

Безредиците започнаха след отстраняването и ареста на Кастильо, който се опита да разпусне Конгреса и да предотврати процедурата за импийчмънт.

Наследникът на Кастильо, бившият вицепрезидент Дина Болуарте, поддържа проект за отсрочване до 2024 година на изборите за президент и Конгрес, в началото планувани за 2026 година Тя също по този начин изрази поддръжка за правосъдни следствия дали силите за сигурност са употребявали несъразмерна мощ.

Нейните ходове обаче до момента не са съумели да потушат безредиците, които след къса пауза към коледните и новогодишните празници се възобновиха в някои от най-бедните региони на Перу, където поддръжката за неортодоксалното ръководство на Кастильо беше най-силна.

Самият Кастильо, който няма съвсем никакъв политически опит и който живееше в двуетажен кирпичен дом в Андите, преди да се реалокира в президентския замък, постигна минимална победа на изборите през 2021 година, които раздрусаха политическата върхушка на Перу и разкриха дълбоките разделения сред жителите на столицата Лима и от дълго време подценяваната провинция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР